Hengityssuojaimien kauppa käy kuumana myös koronan jälkeen – Suomeen saadaan kohta omaa tuotantoa ja Kiinasta on tulossa kunnollistakin tavaraa

1:35

Hengityssuojaimien kysyntään vaikuttaa uusiin tauteihin varautumisen lisäksi maailman suurkaupunkien paha ilmansaastetilanne. Näin markkinoiden odotetaan kasvavan.

– Hengityssuojaimien maailmanmarkkinat kasvavat 7-8 prosentin vuosivauhtia. Aasia suurimpana, mutta myös Yhdysvallat ja Eurooppa kasvavat. Myös koronapandemian jälkeen markkina kasvaa entisestään, kertoo toimitusjohtaja Johan Brandt suojaimia valmistavasta Lifa Air yrityksestä.

Markkinat ovat ylikuumentuneet niin paljon, että liikkeellä on myös huijareita ja varkaita. Hengityssuojaimia valmistavat yritykset joutuvat olemaan tavallista varovaisempia siinä, ettei niiden tuotantoa varasteta.

Myös hinnat ovat nousseet.

– Hinnat maailmalla ovat taivaissa. Kaikki oikeastaan menee kaupaksi mitä maailmalla on liikkeellä. Kukaan ei voi varmasti sanoa, mitä jatko tulee olemaan, mutta vaikuttaa siltä, että tulevaisuudesta tullaan aktiivisesti käyttämään suojaimia, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pohti MTV Uutisten Uutisaamussa.

Toukokuussa tuotantoa Suomessa

Lintilä kertoi myös siitä, ettei kotimaista suojavarusteiden tuotantoa tarvitse odottaa kovin pitkään.

– Toukokuun aikana. Se on tarkin määritelmä. Toiveena on, että kahden kolmen viikon aikana tuotanto käynnistyisi. On kyselty paljon sitä, miksei kotimaista tuotantoa ole. Perusongelmia on ollut se, ettei raaka-aine ole ollut kunnollista ja koneistusta ei ole ollut tällaiseen massatuotantoon, Lintilä selvitti

Ainakin Ahlstrom-Munksjö, Suominen ja Lifa Air -yhtiöt ovat kertoneet, että ne ovat tahoillaan tuottamassa materiaaleja tai valmiita suojavarusteita Suomen markkinoille. Varusteista on toistaiseksi pulaa koronaepidemian levitessä.

Kiinassa toistaiseksi toiminut Lifa Air on saamassa toukokuussa tehtaan pyörimään myös Suomessa.

– Me parhaillaan pystytetään tehdasta. Tarkoituksena on valmistaa sata miljoonaa hengityssuojainta vuodessa. Eli mittavan kokoluokan hankkeesta on kysymys, toimitusjohtaja Brandt sanoo.

Aiemmin Lifa Air on valmistanut ilmanpuhdistimia Kiinassa. Kiinan pahan ilmansaastetilanteen myötä toiminta laajeni hengityssuojaimiin.

Lifa Air on sopinut Huoltovarmuuskeskuksen kanssa, että se toimittaa hengityssuojaimia Kiinan tehtaaltaan, kunnes uusi Suomessa toimiva tehdas toimii.

Pääsiäisen jälkeen Suomessa pitäisi olla toimitus laadukkaita suojaimia.

– VTT on testannut ja suojaimet sopivat sairaalakäyttöön, myös teho-hoitoon, Brandt kertoo.

Valmistus on vaativaa

Sairaalakäyttöön sopivien suojaimien valmistus ei ole ihan yksinkertaista.

– Valmistus on tehtävä puhdastiloissa, vähän samaan tapaan kuin lääkevalmistuskin, jotta varmistetaan tuotteiden ehdoton hygienia. Raaka-aineet ja valmiit lopputuotteet testataan, jotta voimme varmistua tuotteidemme korkeasta laadusta, Brandt sanoo.

Valtiovalta odottaa jo kuumeisesti, että muidenkin yritysten hankkeet etenevät.

– Meillä on kaksi muuta yritystä, jotka ovat aika lähellä kotimaan tuotantoa ja toivon, että ne pian tulevat julkisuuteen. Valmistelut ovat edenneet ihan hyvin, elinkeinoministeri Lintilä sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja