Suomeen sadoilla miljoonilla EU:n yhteisiä valmiusvarastoja

Suomeen perustetaan lisää EU:n yhteisiä valmiusvarastoja erilaisten terveyttä uhkaavien tilanteiden varalta. Hankkeen arvo on liki 63 miljoonaa euroa. Asiasta kerrottiin sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan valmiusvarastojen ansiosta Suomen varautuminen vahvistuu yhteiseurooppalaisessa hankkeessa.

– Uudet varastot sisältävät muun muassa lääkkeitä sekä hoitotarvikkeita ja lääkinnällisiä laitteita. Varastot ovat osa rescEU-hankekokonaisuutta, hän sanoi.

Pelastusjohtaja Kimmo Kohvakka sisäministeriöstä sanoi, että nyt rakennetaan yhteistä eurooppalaista suorituskykyä koko Eurooppaa varten.

– Mutta luonnollisesti Suomi jäsenmaana on mukana hyötymässä tästä valmiudesta, ja toteuttajana me saamme asiantuntijatuntemusta, osaamista ja pystymme sitä kautta vahvistamaan myös välillisesti omia valmiuksiamme, hän lisäsi.

Uusi hanke täydentää aiempaa

Keskiviikkona julkistetulla varastointihankkeella täydennetään aiemmin julkistettua hanketta. Jo tämän vuoden alkupuolella Suomi sai 242 miljoonan euron arvoisen EU:n pelastus- ja lääkintämateriaalia koskevan varastointihankkeen. Sitä on rakennettu tämän vuoden ajan, ja parhaillaan ensimmäisiä materiaaleja otetaan vastaan suomalaisiin varastoihin, Kohvakka kertoi.

– Osa materiaalista on otettavissa käyttöön jo vuoden 2024 alkupuolella. Suomi tulee vastaamaan myös materiaalin toimittamisesta onnettomuusalueelle. Materiaalin on oltava lähtövalmiina vaatimusten mukaisesti 12 tunnissa siitä, kun avustuspyyntö on hyväksytty.

Tällä aiemmin julkistetulla varastohankkeella varaudutaan Kohvakan mukaan kemiallisiin, biologisiin, säteily- ja ydinuhkatilanteisiin. Varastoissa on suojavälineitä, mittauslaitteita, pikatestejä, vasta-aineita ja lääkkeitä, jotka on tarkoitettu ensitoimijoille ja siviiliväestön suojaamiseen.

Hyvä osaaminen valmius- ja varautumisasioissa

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi, että yksittäiset maat ja EU ovat alkaneet kehittää siviilivalmiuttaan samassa tahdissa, kun Euroopan turvallisuusympäristössä on tapahtunut perustavanlaatuisia muutoksia.

– Kansallisten valmiuksien lisäksi on tärkeää, että meillä on myös EU:n yhteisiä turvaverkkoja erilaisten skenaarioiden varalle.

Rantasen mukaan ei liene liioiteltua sanoa, että Suomen hyvä osaaminen valmius- ja varautumisasioissa on pantu merkille myös Euroopassa.

– Siitä kertoo nyt saatu rahoitus, mutta myös se, että keväästä 2022 lähtien Suomeen on saapunut kymmeniä ja kymmeniä delegaatioita tutustumaan väestönsuojiimme.

Sisäministeriö toteuttaa hankekokonaisuuden sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Huoltovarmuuskeskuksen ja Säteilyturvakeskuksen kanssa.

20.12.2023 kello 18.42: Juttua täydennetty.

Lue myös:

    Uusimmat