Mainos

Suomeen ehdotetaan huippuyliopistoa

Opetusministeriön työryhmä on luovuttanut opetusministeri Antti Kalliomäelle selvitykset yliopistojen kehittämisestä. Kalliomäen mukaan huippuyliopiston toteutuminen vaatii ehdottomasti elinkeinoelämän panostusta.

Teknillinen korkeakoulu, Helsingin Kauppakorkeakoulu ja Taideteollinen korkeakoulu tulisi yhdistää, ehdotetaan opetusministeri Antti Kalliomäelle (sd.) jätetyssä selvityksessä.

Yhdistymisen myötä syntyvä maailmanluokan tutkimusyliopisto säätiöitäisiin ja se aloittaisi toimintansa 2009.

Yliopistoon käytettävät varat tuplattaisiin valtionavustuksella noin 340 miljoonaan euroon vuoteen 2012 mennessä.

Lisäksi yhteisiä toimintarakenteita on kaavailtu Joensuun yliopistolle ja Kuopion yliopistolle sekä Turun yliopistolle ja Turun kauppakorkeakoululle.

Opetusministeriö asetti selvitysryhmät viime lokakuussa.

Yliopistojen uudistaminen välttämätöntä

Opetusministeri Antti Kalliomäki pitää tänään julkistettuja kolmea yliopistojen rakenteellisen kehittämisen hanketta ennakkoluulottomina ja merkittävinä avauksina suomalaisessa yliopistopolitiikassa.

Kalliomäki korosti, että hankkeiden eteenpäin vieminen edellyttää monipuolisen ja laajan lainsäädännöllisen jatkotyön käynnistämistä niin opetusministeriössä kuin yliopistoissakin.

Yliopistojen yhdentymisen loppuunsaattaminen edellyttää uudenlaisia rahoituksellisia ratkaisuja. Kalliomäki pitää esitettyjä rahoitustasoja haastavina.

- Erityisesti esitetty tekniikan, kaupan ja taideteollisen alan huippuyliopiston rahoitus on aivan uudenlainen malli Suomessa. Sen toteutuminen edellyttää ehdottomasti, että myös elinkeinoelämä lunastaa mukaan tulollaan hankkeen valmistelua tukeneet kannanottonsa, hän sanoi.

Kalliomäki painotti nyt julkistetun kolmen hankkeen toimivan koko yliopistolaitoksen kehittämisen hyväksi.

- Yliopistolaitoksen kehittämisen olennaisena osana on yliopistojen taloudellisen ja hallinnollisen aseman uudistaminen, joka käsittää kaikki yliopistot ja jonka toteuttaminen antaa vauhtia myös näiden hankkeiden toteuttamiselle, Kalliomäki korosti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.