Mainos

Suomalaistutkimus: Syöpähoitojen kantasoluja ei ole olemassa

Suomalaistutkijat paljastivat syöpähoitojen kehittelyssä käytetyt kantasolut olemattomiksi.

Suomalaisen Petri Salvénin johtama suomalais-amerikkalainen tutkimusryhmä on paljastanut suuren väärinkäsityksen syöpätutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan syöpähoitoja on jo pitkään kehitelty tutkimalla kantasoluja, joita ei ole olemassa. Tutkijat ovat tarkastelleet kantasolujen sijaan vahingossa valkosoluja. Väärinkäsityksen vuoksi suuri osa useiden syöpätutkijoiden työtä on mennyt hukkaan.

Helsingin ja Stanfordin yliopistoissa tehty tutkimus kumoaa uskomuksen, jonka mukaan syövän kehittyminen olisi riippuvainen luuytimestä peräisin olevista kantasoluista. Tutkijaryhmä havaitsi, ettei verisuonten kantasoluja siirry luuytimestä verenkiertoon. Harhaluulosta johtuen myös sepelvaltimo- ja ahtaumatautipotilaille on siirretty hoitokokeiluissa tietämättä valko- eikä kantasoluja.

Tutkimus julkaistiin eilen arvostetussa Yhdysvaltain tiedeakatemian PNAS -lehdessä.

Syynä heikko mikroskooppitekniikka

Salvén kertoo Turun Sanomien haastattelussa, että tiedemaailmaan juurtuneet väärinkäsitykset ovat seurausta heikosta mikroskooppitekniikasta ja siitä, että verisuonten kantasoluista innostuttiin kovasti, kun ne vuosituhannen vaihteessa keksittiin.

Salvén kertoo myös, että tutkimusryhmän ei ollut helppo saada julkaistuksi tutkimusta, joka kyseenalaistaa johtavissa tiedelehdissä aiemmin julkaistut ja yleisesti hyväksytyt tutkimustulokset. Tutkimusryhmä pääsi havainnon jäljille jo 2004 kantasolulaboratoriossaan, joka on osa Suomen Akatemian syövän biologian huippututkimusyksikköä Biomedicum Helsinki -keskuksessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.