Suomalaistutkijat löysivät mahdollisen keinon ennustaa miesten sydänperäinen äkkikuolema – "Erittäin yllättävä ja merkittävä löydös"

Sydänsairaudet tappavat suomalaisia - milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua? 7:57
KATSO MYÖS: Sydänsairaudet tappavat suomalaisia, mutta milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua?

Suomalaistutkijoiden löytö voi olla merkittävä askel kohti äkkikuolemien torjumista.

Suomalaistutkijat ovat tehneet lupaavan löydön. Oulun yliopisto kertoo tiedotteessaan tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan plasman 4β-hydroksikolesterolin (4βHC) mittaus voisi tulevaisuudessa tarjota mahdollisuuden ennustaa ja ennaltaehkäistä sydänperäisiä äkkikuolemia sepelvaltimotautia sairastavilla miehillä.

Yliopiston tutkimuksessa havaitut korkeat 4βHC-tasot olivat yhteydessä miesten kokonaiskuolleisuuteen, sydänkuolleisuuteen ja erityisesti sydänperäiseen äkkikuolemaan. Aiemmin 4βHC-tasojen merkitystä ei ole tutkittu sepelvaltimotautia sairastavilla.

4βHC eritetään verenkiertoon maksasta, jossa sitä tuotetaan kolesterolista. Suomalaistutkijat ovat selvittäneet yhdisteen roolia aiemmin muun muassa lihavuuden aiheuttamassa verenpainetaudissa.

Mikä on sepelvaltimotauti?

Sepelvaltimotauti on tunnetusti suomalaisten kansantauti. Se on myös maailmalla yksi merkittävimmistä sydänperäisten äkkikuolemien aiheuttajista. Usein tautiin liittyvä äkkikuolema tulee nimensä mukaisesti yllättäen, eikä sen ennakoimiseen ole tällä hetkellä tehokkaita keinoja. 

Terveyskirjaston mukaan sepelvaltimotauti johtuu valtimotaudista, joka pitkälle edetessään ahtauttaa sepelvaltimoita.

Sepelvaltimotaudin yleisin oire on rintakipu, joka tyypillisesti alkaa ruumillisessa rasituksessa, mutta myös esimerkiksi ruokailun jälkeen tai henkisessä rasituksessa. Rintakipu tuntuu puristavana tai muuten epämieluisana tunteena keskellä rintaa, mutta voi säteillä myös esimerkiksi olka- ja käsivarsiin. Kipu helpottuu levossa ja nitrolääkkeillä.

Sepelvaltimotautiin sairastunut tarvitsee lääkehoitoa, mutta myös elintapojen muutoksesta on tärkeää apua. 

Merkkiaine yhteydessä miesten sydänperäiseen äkkikuolemaan

Oulun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, voisiko plasman 4βHC toimia ennustetekijänä sepelvaltimotaudissa ja siihen liittyvissä haitallisissa sydäntapahtumissa. 

Tutkijoille selvisi, että korkeat 4βHC-tasot todella olivat yhteydessä erityisesti miesten sydänperäiseen äkkikuolemaan: korkeimman 4βHC-tason omaavilla miehillä äkkikuoleman riski oli jopa nelinkertainen.

Yliopiston mukaan tulos on yllättävä, sillä sekä naisista että miehistä kaikkein terveimmät henkilöt omasivat korkeimmat 4βHC-tasot: heillä oli matalin painoindeksi, vähiten diabetesta sekä paras fyysinen suorituskyky. Yllättävää oli sekin, että korkeat 4βHC-tasot ennustivat äkkikuolemaa vain miehillä, kun naisilla korkea taso sitä vastoin suojasi sydänkuolleisuudelta ja sydänperäiseltä äkkikuolemalta.

– Tämä sukupuoliero on erittäin yllättävä ja merkittävä löydös, tutkimusta johtanut sisätautiopin professori Janne Hukkanen sanoo tiedotteessa.

Löydös pitää tutkijoiden mukaan vielä vahvistaa riittävän pitkällä seurannalla muissa sepelvaltimotautipotilaiden tutkimusaineistoissa.

Olemme erittäin jännittävien tulosten äärellä. Mikäli löydös pystytään vahvistamaan, voimme tulevaisuudessa mahdollisesti ennaltaehkäistä sydänperäisiä äkkikuolemia aiempaa paremmin, Hukkanen sanoo.

Tutkimustulokset esiteltiin Journal of the American Heart Association -julkaisussa. ARTEMIS-kohorttiin pohjautuvassa tutkimuksessa kaikilla potilailla oli varjoainekuvauksella todettu sepelvaltimotauti. Keskimääräinen seuranta-aika oli liki yhdeksän vuotta.

Katso myös: Sepelvaltimotautia voi ehkäistä elintapamuutoksilla, kuten tupakoinnin lopettamisella – katso videolta, miten onnistut

Näillä keinoilla tupakasta voi oikeasti päästä irti! 8:12
Näillä keinoilla voit päästä tupakasta eroon.

Lue myös:

    Uusimmat