"Kaikki tuntuu olevan hyvin, mutta äkkikuolema tuleekin ykskaks" – tämä tauti tappaa eniten suomalaisia

Kolesteroli aisoihin! Äkkikuolema voi olla sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire 9:56
Professori Petri Kovanen varoitti Huomenta Suomessa korkean kolesterolin huomaamattomuudesta ja seurauksista. Katso koko haastattelu tästä!

Professori Petri Kovanen varoitti Huomenta Suomessa korkean kolesterolin huomaamattomuudesta ja seurauksista. 

Korkea kolesteroli itsessään ei ole sairaus, mutta voi johtaa sellaiseen. Kun pahaa LDL-kolesterolia kertyy liikaa sepelvaltimon seinämään, valtimo ahtautuu ja voi lopulta mennä täysin tukkoon.

– Silloin on kiire. Joskus se menee tuolla ladulla, jolloin ei apua löydy ja jää sinne, professori Petri Kovanen kertoi lähetyksessä.

Kuolettava sydäninfarkti voi olla sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire.

– Sehän se vaara tässä on. Jos me tuntisimme, että meillä on korkea kolesteroli ja meillä olisi jonkinnäköinen aavistus siitä, että nyt asiat ovat huonosti, niin olisimme ikään kuin valmistautuneita sen hoitamiseen. Mutta koska se on täysin hajuton ja mauton eikä tunnu missään – kaikki tuntuu olevan hyvin –, äkkikuolema voi tullakin ykskaks.

Jos tilanteesta tulee esivaroituksia, tukkeutunut valtimo voidaan ehtiä avata sairaalassa.

– Sen jälkeen tilanne on jo varsin hyvä. Mutta kuten sanottua, riskinä on, että se ei varoitakaan. Eli niin kutsuttu terve ihminen ei olekaan terve, vaan sitä kolesterolia kertyy sydämeen, eikä se tunnu millekään. Sen takia jo terveenkin pitäisi olla huolissaan sydämestään.

Mitä pitää tehdä, jos omat kolesteroliarvot eivät ole kunnossa? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat