Suomalaistutkija Venäjän hallituksen erosta: Historiallinen päivä

Presidentin puhe sai Venäjän hallituksen eroamaan – selitämme, mistä on kyse 4:18

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev perusteli hallituksen eroa halulla edistää perustuslain muutoksia, joita presidentti Vladimir Putin oli hetki aiemmin linjapuheessaan esittänyt.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan ulkopuolelta on vaikea nähdä, mikä on syy moiseen kiirehtimiseen.

– Mutta kyllä tässä on hyvin tarkkaan mietitty koreografia, Lassila arvioi taustoja.

Hän ei esimerkiksi usko siihen, että Medvedevin hallitus olisi tehnyt itsenäistä päätöstä erota ja siten yllättänyt Putinin.

Uusi pääministeri

Lassilan mukaan on mielenkiintoista nähdä, mikä Medvedevin uusi rooli turvallisuusneuvostossa Putinin kakkosmiehenä tulee olemaan. Ollaanko esimerkiksi neuvoston perustuslaillista asemaa vahvistamassa, minkä jälkeen Putin voisi siirtyä Medvedevin paikalle ja Medvedev presidentiksi, Lassila pohtii.

– Kaikki on niin ilmassa. Jonkinlainen historiaan jäävä päivä tämä on. Tässä voi tulla vielä vaikka mitä, Lassila päivittelee.

Hän mukaansa tietoa Venäjän uuden pääministerin nimestä ei välttämättä jouduta odottelemaan pitkään. Tiedon panttaaminen loisi epävarmuutta ja sopisi huonosti yhteen sen kanssa, että Putin on juuri ehdottanut parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamista perustuslain muutoksilla, Lassila sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat