Asiantuntijat arvioivat sodan kehityskulkua: "Valmistaudutaan siihen, että konflikti leviää muuallekin kuin Ukrainaan"

Suomalaisasiantuntijat:"Valmistaudutaan siihen, että konflikti leviää muuallekin kuin Ukrainaan" 8:29
Katso haastattelu videolta.

Sota näyttää olleen Venäjän suunnitelma koko ajan, ex-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoi Uutisaamussa. Mutta sitä, miten tilanne tulee kehittymään, ei voi olla varma itse Putinkaan.

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen ei yllättynyt Venäjän torstaiaamuista laajamittaista hyökkäystä Ukrainaan. Vaikka oli mahdollisuus, että Venäjä pyrkii tavoitteisiinsa painostuksella, kaikki viime päivinä tapahtunut on viitannut uhan muuttumiseen sodaksi.

– Näyttää, että tämä on ollut suunnitelma koko ajan, Himanen sanoi Uutisaamussa.

Himanen näkee, että Venäjän tavoitteena ei ole välttämättä vallata Ukrainaa vaan kaataa sen hallitus ja nimittää päättäjiksi omassa määräysvallassaan olevia henkilöitä. Venäjän presidentti Vladimir Putin viittasi aamuisessa puheessaan mainitsemillaan "natseilla" juurikin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin hallitukseen, jota Venäjä on alusta alkaen pitänyt laittomana.

Tavoitteisiinsa Venäjä pyrkinee lietsomalla levottomuutta esimerkiksi täsmäiskuilla, joilla se lamauttaa Ukrainan puolustusvoimia ja infrastruktuuria. Ukrainalaiset ovat kuitenkin yhdistyneet vahvasti sodan alla. Himanen ei pidäkään poissuljettuna sitä, että maajoukot etenevät pääkaupunki Kiovaan asti ja ryhtyvät siellä sotilaallisiin toimiin.

Mahdollista on, että toimet ulottuvat sitäkin laajemmalle.

– Valmistaudutaan siihen, että konflikti leviää muuallekin kuin Ukrainaan, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg sanoi Uutisaamussa.

Miten sotatilanne kehittyy?

Ukraina on pyytänyt apua Natolta ja EU:lta. Länsi ei kuitenkaan ole ollut halukas sitoutumaan kuin aseavun kautta, ei siis omin joukoin. Lisäksi Venäjälle on asetettu talouspakotteita.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Sekä Himanen että Forsberg ovat pessimistisiä sen suhteen, mikä saisi Venäjän kuuntelemaan.

 – YK:n turvallisuusneuvosto on hampaaton, koska yksi sen pysyvistä jäsenistä on itse sodan käynnistänyt. Sanalliset vetoomukset ja tuomiot eivät vaikuta Venäjään, enkä usko kovienkaan sanktioiden muuttavan tätä kurssia, jonka Venäjän johto nyt on valinnut, Himanen arvioi.

Ukrainalla on YK:n peruskirjan mukaan oikeus puolustaa itseään yksin tai muiden maiden kanssa. Nyt länsimaissa todennäköisesti ryhdytään pohtimaan, miten tämän voisi käytännössä toteuttaa.

Tilanteen kehittyminen riippuu Ukrainan puolustuskyvystä. Forsberg huomauttaa, että osansa on myös sillä, kuinka uskollisena Kremlin eliitti pysyy Putinin toimille. Kansa ei halua sotaa, minkä lisäksi on mahdollista, että piilossa on muitakin sodan kulkuun vaikuttavia halkeamia.

– En usko, että Putinkaan voi olla täysin varma siitä, mitä tulee tapahtumaan, Forsberg sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat