Suomalaistutkija: Suomalaiset luovuttivat tuhansia ihmisiä Gestapolle jatkosodan aikana

Tutkija Elina Sanan mukaan suomalaiset luovuttivat Jatkosodan aikana natsi-Saksan salaiselle valtionpoliisille Gestapolle huomattavasti enemmän ihmisiä kuin on aiemmin luultu. Luovutettuja oli lähes 3000, joista valtaosa suomalaisten ottamia sotavankeja.

Natsiaika, taustalla hakaristi

Suomalaiset ottivat jatkosodan aikana kaikkiaan yli 64000 sotavankia, joista kuoli 18700 eli noin 30 prosenttia. Vankien suurin kuolleisuus keskittyy talveen 1941-42 ja kevääseen 1942, jolloin elintarvikkeista oli pulaa suomalaistenkin keskuudessa. Kuolleisuuden takana olivat vankien puutteellinen huolto, nälkä ja siitä johtuvat sairaudet.

Sotavankeja koskevat asiat kuuluivat jatkosodan alkuvaiheessa Kotijoukkojen esikunnalle ja sen järjestelytoimiston sotavankiasioiden päällikölle. Syksyllä 1943 asiat siirrettiin suoraan Mannerheimin alaisuuteen päämajan sotavankitoimistolle.

Jatkosodan aikana suomalaiset poliisi- ja sotilasviranomaiset luovuttivat natsi-Saksan salaiselle valtionpoliisille Gestapolle huomattavasti enemmän ihmisiä, kuin aiemmin on luultu. Tutkija Elina Sanan mukaan luovutettuja oli lähes 3000, joista valtaosa eli yli 2800 oli suomalaisten ottamia sotavankeja.

Eniten luovutuksia tapahtui vuosina 1941-1942, mutta vielä niinkin myöhään kuin kesällä 1944 luovutettiin Gestapolle muutamia sotavankeja. Vilkkaimman luovutuskauden aikana syksystä 1941 kesäkuuhun 1942 kotijoukkojen esikunnan järjestelyosaston sotavankitoimiston päällikkönä toimi mm. ulkoministerinä aiemmin toiminut Eljas Erkko ja hänen jälkeensä heinäkuusta 1942 seuraavan vuoden syksyyn W. Fabricius.

Osa luovutetuista, muun muassa Suomesta turvapaikkaa hakeneet kahdeksan Keski-Euroopan juutalaista, päätyi Stutthofin ja Auschwitzin keskitysleireille. Tutkija Elina Sana pohtii kirjassaan myös sitä, kenen tai keiden vastuulla olivat sotavankien ja nimenomaan poliittisten ja juutalaisten sotavankien luovutukset Gestapolle. Elina Sana on myös löytänyt arkistolähteen, joka todistaa Suomen valtiollisen poliisin Valpon päällikön Arno Anthonin solmineen sopimuksen ihmisluovutuksista Gestapon johtajien kanssa huhtikuussa 1942. Anthonin sodanjälkeisessä oikeudenkäynnissä kyseinen sopimus kiistettiin toistuvasti.

Sanan mukaan hän ei ole tuoreessa tutkimuksessaan varsinaisesti keskittynyt selvittämään esimerkiksi Mannerheimin tai Erkon osuutta sotavankien luovutusasiassa. -Olen tutkimusmatkani aikana kuitenkin löytänyt arkistoaineistosta toistuvia viittauksia siitä, että Erkko ja Fabricius olivat tietoisia näistä luovutuksista. Mannerheimilla oli sota johdettavanaan ja hänen tehtävänsä oli antaa käskyjä, Sana kirjoittaa.

Tutkija Elina Sanan tuore kirja Luovutetut (WSOY) julkistettiin Helsingissä maanantaina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat