Suomalaistutkija mukana paljastamassa "Donbassin Tyttöä" – Yhdysvaltain laivaston ex-aliupseeri pyöritti venäjämielistä propagandaverkostoa

Pentagonista vuodetut dokumentit nousivat julkisuuteen viime viikolla – asiantuntijat analysoivat, millaisesta uhasta on kyse 20:40
Video: Pentagonista vuodetut dokumentit nousivat julkisuuteen – upseerit analysoivat, millaisesta uhasta on kyse.

Venäläismielisellä Donbass Devushka (suomeksi Donbassin Tyttö) nimisellä Telegram-tilillä oli keskeinen rooli huhtikuun alussa paljastuneiden salaisten tiedustelutietojen levittämisessä. Asiasta kirjoittaa sanomalehti Wall Street Journal.

Donbass Devushka -tilillä julkaistiin 5. huhtikuuta neljä asiakirjaa, joiden väitettiin olleen huhtikuun alussa vuotaneita salaisia asiakirjoja. Kanavalla oli 65 000 seuraajaa. Julkaisun jälkeen useat suuret venäläiset sosiaalisen median tilit tarttuivat asiakirjoihin, minkä jälkeen ne lähtivät leviämään verkossa. Tämän jälkeen myös Pentagon alkoi selvittämään asiaa.

– Kanava oli ensimmäinen, joka julkaisi näitä oletettavasti muokattuja asiakirjoja, joissa Venäjän tappioita oli huomattavasti pienennetty ja Ukrainan suurennettu, sanoo Tampereen yliopiston tutkijatohtori Pekka Kallioniemi MTV Uutisille.

Kallioniemi oli mukana ryhmässä, joka onnistui paljastamaan, että kanavan taustalla oli Washingtonin osavaltiossa asuva Yhdysvaltain laivaston entinen aliupseeri 37-vuotias Sarah Bils.

Bils on myöntänyt lehden haastattelussa olleensa kanavan ylläpitäjä.

Taustalla useampia henkilöitä

Donbass Devushka on esitellyt itsensä verkossa Itä-Ukrainan Donbassista kotoisin olevana venäläisenä, mutta sen taustalla on ollut useampia henkilöitä.

– Se ei ole yhden ihmisen ylläpitämä missään nimessä. Tämä ruumiillistuu tähän kyseiseen naishenkilöön, mutta taustalla on paljon toimijoita ja sieltä leviää paljon venäjämielistä propagandaa ja suoranaista disinformaatiota, sanoo Kallioniemi.

Kallioniemen mukaan verkoston ylläpitoon olisi osallistunut ainakin 15 henkilöä.

– Tällä hetkellä tutkimme, että keitä nämä ihmiset voisivat olla. Yksi nimimerkki sieltä on aika varmasti tunnistettu, mutta olemme vielä hyvin alkuvaiheessa.

Vuosi sitten perustetun Telegram-tilin lisäksi Donbass Devushka -henkilöhahmo ylläpitää suosittuja tilejä ainakin myös Twitterissä, YouTubessa, Spotifyssa. Twitter-tili on ollut olemassa vuodesta 2012 lähtien, kirjoittaa WSJ.

Donbass Devushkan tilit ovat kuuluneet seuratuimpiin Venäjän näkemyksiä edistäneisiin sosiaalisen median kanaviin.

Näkyy myös Suomessa

Donbass Devushka on Kallioniemen mukaan ollut keskeisessä roolissa venäläismielisen materiaalin levittämisessä.

– Kanava on kasvanut todella nopeasti. Siellä on nyt 67 000 seuraajaa, mikä on suhteellisen iso luku näin tuoreelle kanavalle.

Kanavalla on Kallioniemen mukaan ollut myös suomalaisia kommentoijia, jotka ovat muun muassa kritisoineet siellä häntä.

– Nämä ovat kansainvälisiä yhteisöjä ja yleisöä on ympäri maailman. Olisi naiivia sanoa, että nämä eivät vaikuta Suomeen, koska kyllä tätä venäjämielistä sisältöä on täälläkin levitetetty esimerkiksi kotimaisessa MV-lehdessä.

Vaikutukset voivat olla laajoja

Kallioniemi näkee tapauksen myös osoittavan, miten helppoa verkkossa on esittää olevansa joku muu ja käyttää tätä hyväksi.

– Tällaisen valeidentiteetin ympärille voidaan rakenaa kokonaisia verkostoja, joiden vaikutukset voivat olla todella laajoja.

Laajalle leviävät disinformaatiokampanjat voivat Kallionimen mukaan vaikuttaa muun muassa ihmisten mielipiteisiin ja tätä kautta esimerkiksi Ukrainalle annettavaan tukeen.

– Esimerkiksi Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle on todella merkittävä. Käytännössä se jopa jossain määrin pitää Ukrainaa pystyssä. Jos tähän kyetään vaikuttamaan aktiivisella propagandalla, niin se voi vaikuttaa merkittävästi tuen antamiseen jatkossa.

Kallioniemen mukaan netissä vastaan tulevan uuden uutisen kehittymistä on hyvä seurata ennen kuin jakaa sitä tai tekee siitä johtopäätöksen.

– Asiat eivät aina ole sitä, miltä ne näyttävät, mutta ihmiset reagoivat sosiaalisessa mediassa todella nopeasti uusiin uutisiin tai uuteen informaatioon. 

Lue myös:

    Uusimmat