USA:n salaisia asiakirjoja on voinut olla verkossa jo kuukausia

Salaisia asiakirjoja Ukrainan asevoimien vahvistamisesta vuoti julkisuuteen, kirjoittaa yhdysvaltalaismedia 1:44
Katso Kymmenen uutisten raportti väitetystä asiakirjavuodosta (7.4.2023)

Yhdysvaltalaisviranomaiset selvittävät kuumeisesti väitettyjä tietovuotoja, joissa esiintyneistä yhdysvaltalaisasiakirjoista osa on voinut olla kierrossa verkossa jo tammikuussa, kertovat toimittajaverkosto Bellingcat ja yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal.

Laajemmin asiakirjat tulivat tietoon sen jälkeen, kun osa asiakirjoista päätyi huhtikuun alussa julki Venäjä-myönteisillä Telegram-kanavilla ja New York Times teki asiakirjoista jutun.

Hieman ennen asiakirjojen päätymistä Telegramiin oli 4chan-keskustelupalstalla levinnyt viestejä, joissa esiintyi näennäisesti samalta vaikuttavia, mutta pääosin eri asiakirjoja.

Jo noin kuukautta 4chanissa tehtyjä julkaisuja aiemmin Discord-viestipalveluun oli julkaistu kymmenkunta asiakirjaa. Tiedostot oli julkaissut käyttäjä suosittuun Minecraft-videopeliin liittyvällä palvelimella. Osa asiakirjoista oli merkitty erittäin salaisiksi. Näiden asiakirjojen joukossa oli myös kaikki seitsemän 4chanissa ja Telegramissa esiintynyttä asiakirjaa.

Samainen käyttäjä sanoi sittemmin Twitterissä, että hän oli löytänyt asiakirjat WowMao-nimiseltä Discord-palvelimelta, jossa oli maaliskuun alussa julkaistu reilut 30 asiakirjaa.

Samainen käyttäjä oli Bellingcatin mukaan julkaissut palvelimella myös kymmeniä muita asiakirjoja Ukrainaan liittyen, mutta ne oli poistettu huhtikuussa.

Kuvia levisi aiemmin Thug Shaker Centralilla

Jäljet vievät kuitenkin WowMao-palvelintakin kauemmas. Bellingcat on jututtanut erillisen Discord-yhteisön jäseniä, joiden mukaan muita kuvia olisi julkaistu toisella, sittemmin jo poistetulla muun muassa Thug Shaker Central -nimellä tunnetulla palvelimella.

Toimittajaverkosto ei ole voinut itsenäisesti varmistaa julkaisujen aitoutta, sillä verkostolle on jaettu vain kuvakaappauksia, ei esimerkiksi linkkiä alkuperäiselle, nyt jo poistetulle palvelimelle.

Vakhi-nimimerkkiä käyttävän ryhmän jäsenen mukaan palvelimella vuodettujen asiakirjojen alkuperäinen julkaisija olisi palvelimella hallinnollisen vastuun ottanut uusi jäsen.

Bellingcat on jututtanut kolmea ryhmän käyttäjää, joiden mukaan WowMaolla julkaistut asiakirjat ovat vain jäävuoren huippu verrattuna siihen, mitä Thug Shaker Centralille oli ladattu.

Bellingcatin lähteiden mukaan Thug Shaker Central ei ole ollut luonteeltaan erityisen geopoliittinen, mutta sen jäsenillä on ollut vankkumattoman konservatiivinen kanta useissa asioissa. Toimittajaverkoston jututtamien jäsenten mukaan palvelimella jaettiin laajalti esimerkiksi rasistisia meemejä.

Discordista löytyy myös muun muassa terroristipropagandaa

Uutiskanava CNN:n mukaan Discordin edustaja vahvisti eilen lausunnossa, että viestipalvelu tekee yhteistyötä lainvalvontaviranomaisten kanssa vuotoihin liittyvissä tutkinnoissa.

Wall Street Journalin mukaan Discordissa oli eilen yli 20 000 julkista palvelinta, joista valtaosa liittyi videopeleihin.

Yhdysvaltalaisen kyberturvallisuusyrityksen Recorded Futuren turvallisuusjohtajan Levi Gundertin mukaan yrityksen tutkijat ovat löytäneet palvelusta myös epämiellyttävää sisältöä, kertoo Wall Street Journal. Alustalta on löytynyt muun muassa terroristipropagandaa sekä hakkereille suunnattuja työkaluja.

Gundertin mukaan Discordilla olisi todennäköisesti tietoja alkuperäisen ryhmän palvelimen käyttäjistä ja näistä tiedoista voisi olla hyötyä viranomaisille.

Lue myös:

    Uusimmat