Suomalaisupseerit yksimielisiä: Tässä on Pentagon-asiakirjojen vaarallisin sivu

Asiantuntijoiden mukaan tässä on Pentagonin tietovuodon vaarallisin asiakirja 4:19
Tämä asiakirja kiinnitti Toverin ja Niemisen huomion. Katso selitys videolta.

Yksi dokumentti kiinnitti erityisesti yhdysvaltalaisten turvaluokiteltujen asiakirjojen vuodossa evp. upseerien Pekka Toverin ja Jarmo Niemisen huomion.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonista vuodetuiksi väitetyt arkaluontoiset asiakirjat nousivat viime viikolla julkisuuteen.

Kenraalimajuri evp, kansanedustaja Pekka Toveri ja eversiluutnantti evp, tietokirjailija Jarmo Nieminen kertovat MTV Uutiset Livessä, että arkaluontoisin sivu vuodossa on mahdollisesti kartta, josta näkyy Ukrainan ilmatorjunnan ryhmitys sekä ammusten määrät.

Toverin mukaan tämä antaa Venäjälle koordinaatteja ennen kaikkea siihen, mitä paikkoja tulee välttää.

– Pystyt välttämään ilmatorjuntaa niin, että pääset varmemmin kohteelle ja iskemään tuhovoimaisemmin puhumattakaan ilmatorjuntaohjusten loppumisesta. Jos se pitää paikkansa, on se hyvin vahingoittava tieto, Toveri sanoo.

Jos ammukset loppuvat, mitä tapahtuu?

Jarmo Niemisen mukaan erittäin huolestuttava tieto on se, että Ukrainan ilmatorjuntaohjukset saattavat pian loppua.

– Venäjällä olisi mahdollista tällöin käyttää oikeasti kovinta iskukykyä eli ilmavoimia. Strategisia pommikoneita, joita he eivät ole käyttäneet sodan aikana kovinkaan paljoa muuten kuin rintamalla, koska kun sota alkoi, pudotukset olivat niin kovia, että ilmavoimat vedettiin pois.

Toveri on asian suhteen samoilla linjoilla. Ilmavoimat on Venäjän hyödyntämätön ase, joka voi olla iso uhka Ukrainalle, jos puolustuksen ilmatorjunta ei riitä.

– Ilmavoimat on Venäjän viimeinen reservi ennen ydinaseita. Ne ovat kärsineet 5-10 prosentin tappiot ja ovat erittäin hyvässä kunnossa verrattuna maavoimiin. 

Otsikkoa muokattu 16.09: Muutettu Pentagon-paperit muotoon Pentagon-asiakirjat. 

Juttua korjattu 15.4. klo 9.40: Toveri ja Nieminen eivät ole entisiä upseereita vaan he ovat evp. upseereja.

Mitä muuta asiakirjoista käy ilmi? Katso koko lähetys MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat