Suomalaistoimittaja kiperässä tilanteessa paavin kanssa – Puhe kääntyi kännisiin suomalaisiin

Suomalainen Leena Monti on ollut töissä paavin radiossa yli 30 vuotta. Hän tutustui hyvin edelliseen, nyt jo autuaaksi julistettuun paavi Johannes Paavali II:een opettaessaan tälle suomea. Yhteiset keskustelut ja paavin antamat lahjat ovat jääneet Montin mieleen.

Leena Monti tapasi Johannes Paavali II:a hänen paavikaudellaan kerran viikossa.

– Opetin hänelle suomea muun muassa kirjoittamalla muistiin lyhyitä suomenkielisiä tervehdyksiä. Paavi piti periaatteenaan oppia jotain kaikista kielistä niissä maissa, joissa hän oli vieraillut, Monti kertoo.

Kielitaitoa paavi hyödynsi muun muassa tavatessaan vierailemaan tulleita suomalaisia ryhmiä, joita käsi Vatikaanissa paljon yleisellä vastaanotolla 1980–1990-luvuilla.

– Paavi tervehti näitä ryhmiä aina suomeksi kirjoittamieni tervehdysten pohjalta. Minua kuitenkin naurattaa, että jopa 11 opetusvuoden jälkeen hän lausui edelleen "Jumala suinatkoon Suomen kansaa".

"Mitä suomalaiset tekevät juhannuksena?"

Eräs tietty tapaaminen paavin kanssa jäi niin ikään huvittamaan Montia.

– Paavi kysyi minulta kesällä, mitä suomalaiset tekevät juhannuksena. Enhän minä voinut sanoa, että "ovat kännissä kolme päivää peräkkäin"!

– Mietin pääni puhki, mitä ihmettä vastaisin. Ihanana puolalaisena paavi kuitenkin päästi minut pälkähästä ja sanoi: "Kyllä minä ymmärrän – samaa kuin puolalaisetkin". Minun ei siis tarvinnut sanoa sitä ääneen hänen ymmärtääkseen, että kansamme olivat tässä asiassa samanlaisia, Monti nauraa.

Suklaata, kirjoja ja täytekakku paavilta

Harva voi Montin tapaan myöskään sanoa, että olisi saanut lahjoja paavilta. Monti sai: suklaarasian, kirjoja, rukousnauhoja…

– Monet lahjoista olivat sellaisia, joita vierailijat vievät paaville. Kerran sain samanlaisen rukousnauhan, joita hän lahjoitti valtiovierailujen yhteydessä. Se oli tehty isoista helmistä ja hyvin kaunis.

Kunniamerkinkin paavi antoi Montille.

– Se oli ilmeisesti kiitos pitkäaikaiselle ja asemansa ansainneelle työntekijälle. Rintaan laitettu, huomiota herättävän kaunis prenikka painaa varmaan puoli kiloa. Sitä varten tarvitaan jo todella suuret ja arvokkaat juhlat: olen pitänyt sitä ainoastaan kerran Italian tasavallan presidentin vastaanotolla sekä suurlähetystön itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Lahjoittipa paavi Montille kerran täytekakunkin.

– Hän ajatteli varmaan, että jos se on myrkytetty, niin on parempi, että minä syön sen, Monti nauraa.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat