Näitä et tiennyt – Lue yllättävät 5 seikkaa Roomasta!

Rooma oli aikanaan suurvalta, jonka vaikutus ulottui koko Eurooppaan. Rooman aikaiset tavat saattavat kummastuttaa nykyihmistä, mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy – lue, mitä!

Askmen.com sivusto listasi viisi kummallista seikkaa, jotka saatoit sivuuttaa historian tunneilla. Nämä tiedon murut on poimittu teoksesta The Mental Floss History of the World.

1. Roomassa oksennettiin aterioiden välissä

Oksensivatko roomalaiset todella aterioidensa välissä voidakseen syödä yhä enemmän? Kyllä vain. Tapaa kuitenkin pidettiin turmeltuneena. Roomalainen filosofi Seneca tuomitsi tavan, ja myös tunnettu puhuja Cicero moitti Julius Caesaria tämän halusta oksentaa illallisen päätteeksi. Sen sijaan toisin kuin joskus väitetään, roomalaisilla ei ollut varta vasten huoneita oksentamista varten.

2. Roomassa oli ensimmäisenä käytössä keskuslämmitys

Rooma on ensimmäinen sivistysvaltio, jossa päästiin nauttimään keskuslämmityksestä. Paremman väen roomalaisasumuksissa seiniin oli upotettu terrakottaputkia. Kellarissa poltettiin tulia, joista nouseva lämmin ilma sitten kiersi putkissa.

Vieläkin edistyksellisempiä olivat roomalaiset kylpylät, joissa nautittiin sekä kuumasta että kylmästä juoksevasta vedestä. Kylpijät saivat valita kolmesta kylpyhuoneesta mieleisensä: kuuman caldariumin, kylmän frigidariumin ja lämpimän tepidariumin välillä. Kylpeminen oli roomalaisille sosiaalinen tapahtuma, jotain juhlien ja liiketapaamisen välillä.

3. Hevosesta konsuli?

Rooman keisari Gaius Caesar Germanicus sai lempinimen "Pikkusaappaat", latinaksi Caligula, sillä hän kasvoi armeijan leireillä ja pukeutui joskus pieneksi sotilaaksi.

Caligulasta tuli kuitenkin hullu hallitsija, joka tunnetaan parhaiten uhkauksestaan tehdä hevosestaan Incitatuksesta konsuli ja antaa eläimelle oma talo orjineen ja sisustuksineen.

Caligula ilmoitti myös muuntautuneensa ylijumala Jupiteriksi. Sitten hän julisti sodan meren jumala Neptunusta vastaan ja lähetti sotilaat hyökkäämään merta päin. Sanotaan, että Caligula syyllistyi myös insestiin. Caligulan sanotaan myös purskahtaneen kerran nauruun kesken ylellisten juhlien, ja todenneen huvittuneisuuden johtuvan siitä että hän voisi yhdellä nyökkäyksellään mestauttaa vierustoverinsa. Lopulta lukuisat hallinnon virkamiehet puukottivat Caligulan hengiltä tämän ollessa 29-vuotias.

4. Suudelma paljastaa juopon vaimon?

Roomalaiset aviomiehet tapasivat suudella vaimojaan suulle päivän päätteeksi, mutta eivät suinkaan romantiikan tähden: he halusivat varmistaa, etteivät vaimot olleet vain istuskelleet koko päivää viiniä lipittäen.

5. Kaikki tiet vievät Roomaan

Keisari Augustus rakasti järjestystä, ja hän rakennutti Roomaan "Kultaisen virstanpylvään", johon hän listasi etäisyydet kaikkiin valtakunnan merkittäviin kaupunkeihin. Myöhemmin tätä pylvästä alettiin kutsua nimellä Umbilicus Urbis Romae - eli Rooman napa. Tästä juontaa myös sanonta, jonka mukaan kaikki tiet vievät Roomaan.

Roomassa teitä riittikin: on arvioitu, että roomalaiset rakensivat noin 87000 kilometriä teitä ympäri Välimeren seutua. Vertailun vuoksi, Yhdysvaltojen valtakunnallinen valtatieverkosto Interstate Highway System koostui vuonna 2004 noin 75600 kilometristä päällystettyä tietä.

Lähde Askmen.com

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja