Suomalaisten ruokakulttuuria aletaan kerätä Kalevala-tyyppisesti talteen.
S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Marttaliiton yhteishankkeen tavoitteena on kerätä yhteen jopa sata tuhatta suomalaisten ruokamuistoa ja -kokemusta.
Hanke toteutetaan muun muassa Ruokakalevala-nimisellä nettipalvelulla, muistoista koostetaan myös Ruoka-Kalevala-kirja.
– Ruokakulttuuri on meidän kaikkien omia kokemuksia ja niihin liittyviä tarinoita. Se voi olla sitä kebabia tai sitten suomalaista järvikalaa, kertoo kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu SOK:lta.
Osana hanketta toimittaja Kari Lumikero lähtee video-Lönnrotina Suomen eri kolkkiin tallentamaan ruokamuistoja.
– Tässähän on tapahtunut valtava murros. Ennen vanhaan suomalaiset söivät kastiketta, perunaa ja porkkanaa päälle. Nyt tämä etninen ruokakulttuuri on lyönyt läpi myös Suomessa ja se näkyy, MTV:n pitkäaikainen toimittaja Lumikero sanoo.
Marttaliitto muistuttaa, kuinka tärkeä kiireidenkin keskellä olisi järjestää yhteisiä ruokahetkiä.
– OECD:n tilastojen mukaan Suomessa syödään vähiten yhdessä. Perheiden yhteinen aika on eriytynyt ja on kiire harrastusten takia. Sen en vuoksi me haluaisimme olla edistämässä yhdessä syömistä, sanoo Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.