Näin suomalainen kouluruokailu on muuttunut ajan saatossa – nykyään kouluruokailussa mietitään myös ilmastokysymyksiä: "Roskakalaa hyödynnetään jo"

Lapset syövät kouluaikana 2 000 ateriaa 2:02

Suomalainen maksuton kouluruokailu täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Koulujen rooli ruokakasvattajina on suuri, sillä lapset syövät koulu-uransa aikana yhteensä 2000 ateriaa.

Ajat ovat todella muuttuneet, jos verrataan 70 vuoden takaista kouluruokailua nykypäivään. Kun aiemmin puhuttiin puuroista, velleistä ja keitoista, on oppilailla nykyään mahdollisuus itse vaikuttaa tarjoiltavaan kouluruokaan.

– 80-luvulla suomalaiset alkoivat matkustelemaan ja kouluihin tuli spagettia ja lasagnea, 2000-luvulla lisättiin esimerkiksi tortilloja, kertoo ruokakulttuurin edistämissäätiön Ideaattori-projektipäällikkö Sini Garam.

Ilmastoystävällinen ruokavalio rantautunut kouluihinkin

Kouluruokailu on osa opetussuunnitelmaa, joten lapset pääsevät itse kehittämään ruokalistoja ja osallistumaan tet-harjoittelussa keittiötoimintaan.

Kouluruokailun ympäristöystävällisiäkin puolia pohditaan.

– Tänä päivänä ollaan menty siihen, että kestävän gastronomian puolella puhutaan ilmastoystävällisestä ruokavaliosta. Kouluihin on tullut kasvisruokapäiviä ja esimerkiksi roskakalaa hyödynnetään jo, Garam kertoo.

Oppilailla itsellään on hiukan eri käsitys kouluruokailun tulevaisuudesta.

– Oppilaiden ehdotus kouluruoaksi on esimerkiksi sushi ja pizza, kertoo ravintolapäällikkö Virpi Lehtinen Fazer Amicalta.

Lue myös:

    Uusimmat