Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Valtava muutos suomalaisessa ruokakulttuurissa: "1960-luvulla ihmiset toivoivat, että olisi edes yksi lihallinen päivä"

7:01Mummolan muistot ja herkkujen herkut
Julkaistu 10.10.2017 10:45

MTV LIFESTYLE

Toisin kuin monet ovat saattaneet kuvitella, Suomessa todellakin on oma ruokakulttuuri. Kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila ja Jani Kaaro kertoivat Huomenta Suomessa, millainen suomalaisten ruokakulttuuri on ja miten se on aikojen saatossa muuttunut.

Suomalaista ruokakulttuuria kuvaa hyvin muuttuvuus. Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila kertoo, että Suomen kylmät olosuhteet sekä historian varhaisvaiheiden huonot kontaktit muiden maiden kanssa ovat vaikuttaneet suomalaisen ruokakulttuurin alkuvaiheisiin.

– Aika yksinkertaista perusruokaa, vähän mautonta perusruokaa, joka on toisaalta ollut ihan hyvää sellaisenaan. Kalaa, silakkaa, perunaa, juureksia, tukevaa lihaa, Hämeen-Anttila kuvailee suomalaista ruokakulttuuria.

Ruoka on ollut tukevanpuoleista entisaikoina kylmyydenkin takia. Nykyään paljonkin muuttunut ruokakulttuuri ei kuitenkaan välttämättä ole kehittynyt parempaan suuntaan.

– Ravinto-opillisesti vanha ruoka on ollut terveellisempää, koska siinä on puhtaita ruoka-aineita. Ihmiset liikkuvat nykyään vähemmän, ja tuntuu, että se on enemmän se terveydellinen haitta kuin ruoka, Hämeen-Anttila sanoo.

Ruokakulttuurin muutoksia kuvaavat liha ja maito

– Itsetehdystä, omavaraisuudesta on siirrytty kaupan antimiin. Opin itse, kuinka lyhyen aikaa Suomessa on lopulta juotu tuoretta maitoa, kertoo tietokirjailija ja toimittaja Jani Kaaro, joka on koonnut tuoreen teoksen Ruoka-Kalevala - eli makumuistoja Suomesta (SKS 2017).

– Pari vuotta sitten oli kohu, kun päiväkoteihin ja kouluihin piti saada yksi lihaton päivä. Ei tarvitse mennä kuin 1960-luvulle, niin ihmiset toivoivat, että olisi edes yksi lihallinen päivä. Lihankulutus on ollut aivan valtava muutos 70-luvulta eteenpäin.

Hämeen-Anttilan mukaan myös suhtautuminen ruokaan on muuttunut.

– Nykyään on tullut tällaisia sääntöjä joka paikkaan. Ruoasta ollaan nykyään enemmän tietoisia, ennen sitä vain syötiin elääkseen.

– Minusta tuntuu, että jollakin tavalla suhde ruokaan on ollut parempi ennen, vanhat muistot mummon ruoasta sen kertovat. Emotionaalinen panos on ollut aivan erilainen, nykyään ihmisten suhde ruokaan on enemmän sellainen pinnallinen, Hämeen-Anttila kiteyttää.

Lisää aiheesta:

Maksapizzaa, hapanvelliä ja jopa HK:n Sininen – suomalaiset perinneruoat hämmentävät"Vain syöty ruoka ravitsee" – miksi on niin vaikeaa syödä terveellisesti?Asia, jota et ehkä ole tullut ajatelleeksi sushista – ruokakulttuurin professori kertoo, mitä on nykypäivän "suomalainen ruoka"Kari Aihinen ja Pipsa Hurmerinta nimeävät ruoan, johon me kaikki sorrumme: ”Se on ihan suomalaisten perisynti”Tulevaisuuden tutkija: Ruoka suoraan tiloilta kotiin, hinta alenee ja köyhäkin syö terveellisestiOnko ylipaino omaa syytä? Lääkäri vastaa
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa