Mainos

Suomalaisten liikennekäytös heikentynyt

Suomalaiskuljettajat ovat yhä tylympiä ja itsekkäämpiä liikenteessä. Liikenneturvan selvityksen mukaan kuljettajat antavat harvoin tilaa muille autoilijoille esimerkiksi kaistanvaihdossa. Myös kiitokset jäävät vähiin.

Hikeennytkö herkästi liikenteessä? Pidätkö muita tielläliikkujia törppöinä, joille heristät herkästi keskisormeasi? Huristeletko kiireeseen vedoten muista piittaamatta? Jos vastaat kysymyksiin myönteisesti, olet tyypillinen huonosti käyttäytyvä kuski.

Liikenneturva on aloittanut uuden kampanjoinnin teemalla Ennakoi. Tiedät kyllä miksi. Se pyrkii vaikuttamaan erityisesti henkilöautonkuljettajien ajotyyliin ja valintoihin liikenteessä. Ennakoimalla kuljettaja antaa itselleen sekä muille tiellä liikkujille tilaa ja aikaa toimia, mikä vähentää onnettomuuksien määrää.

-Tienkäyttäjien keskinäinen luottamus on rapistunut, Liikenneturvan toimitusjohtaja Matti Järvinen kiteytti Oulussa keskiviikkona.

Sanojensa vakuudeksi hän esitteli Liikenneturvan tuoreen selvityksen, jonka mukaan suunnilleen kolmannes kuljettajista kertoo antavansa vain noin kerran viikossa tilaa toiselle autoilijalle esimerkiksi kaistanvaihdossa. Niitäkin on, jotka eivät tee tätä juuri koskaan. Omista oikeuksista pidetään tiukasti kiinni.

Järvinen tähdentää, että hyvä ajotaito ei takaa hyvää selviytymistä liikenteessä. Vähintään yhtä tärkeää on kiinnittää huomiota kuljettajien ajotyyliin.

-Ajotyylissä heijastuu kuljettajan koko persoona. Se näkyy muun muassa siinä, millä tempolla hän ajaa, miten tarkasti hän noudattaa liikennesääntöjä, miten arvioi tilannenopeuden ja miten reagoi muiden tiellä liikkujien edesottamuksiin.

Järvisen mukaan liikenteessä on tärkeää osata hillitä ja hallita tunteensa. Omapäinen ajaminen saattaa johtaa virhearviointeihin, jotka ovat yleisimpiä syitä onnettomuuksiin.

Erityishuomio miehissä

Liikenneturvan kampanjan tärkeimpänä kohderyhmänä ovat nuoret ja keski-ikäiset miehet. Syy tähän löytyy tieliikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tilastoista: miehet aiheuttavat lähes 90 prosenttia kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvo-onnettomuuksista. Henkilöautoissa menehtyneistä 70 prosenttia on miehiä.

Erityishuomio on myös henkilöautonkuljettajien ajotyylissä. Järvinen perustelee tätä sillä, että suomalaiset ovat entistä turvattomampia henkilöautoissa.

-Viime vuonna tieliikenteessä kuoli noin 240 henkilöautolla liikkunutta henkilöä. Määrä on kasvussa. Samaan aikaan esimerkiksi pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kuolinluvut ovat koko ajan pienentyneet.

Liikenneturvan päämääränä on saada tieliikennekuolemat putoamaan alle 250:een vuonna 2010. Tekemistä riittää, sillä viime vuonna tieliikenteessä kuolleiden määrä oli 377 eli lähes 50 enemmän kuin edellisenä vuonna.

-Miksi tämä synkkä luku ei hetkauta? Järvinen kummastelee.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.