Suomalaisten kriisimielialasta huolestuttava havainto – THL:n kysely paljastaa, että koronaohjeista lipsutaan nyt enemmän kuin keväällä

0:50
Videolla kerrotaan: Näin käytät kasvomaskia oikeaoppisesti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päivittänyt tietojaan koronaepidemian vaikutuksista suomalaisten elämään ja yhteiskuntaan. Tuore katsaus osoittaa, että suomalaiset ovat aiempaa huolestuneempia vallitsevasta tilanteesta. 

THL:n tuoreessa katsauksessa kerrotaan muun muassa, miten tilanne on vaikuttanut kansalaisten mielialaan ja viranomaisohjeistusten noudattamiseen.

Suomessa on eletty poikkeuksellisissa olosuhteissa maaliskuusta saakka ja seurattu herkeämättä virusepidemian etenemistä. Monessa kotitaloudessa on kamppailtu niin taloutta kuin terveyttä koskevien huolien kanssa.

Katsaus osoittaa, että kansalaisten kriisimieliala onkin ollut syksyn aikana nousussa. 

Elokuun puolivälissä vain noin 8 prosenttia vastaajista koki oman kriisimielialan olevan pahimmillaan. Tuoreimpien kyselyiden mukaan näin kokee nyt lähes 20 prosenttia vastaajista. Kaikkein korkeimmillaan suomalaisten kriisimieliala on ollut huhtikuun alussa, jolloin prosenttiosuus oli lähes 30.  

Tulokset perustuvat Tilastokeskuksen toteuttamaan Kansalaispulssi-puhelinkyselyyn. Haastatteluita on tehty huhtikuun ja lokakuun välisenä aikana.

Toimeentulo huolestuttaa

Epävarmassa taloustilanteessa sinnittelevissä yrityksissä on tehty vuoden kuluessa mittavia lomautuksia. Lokakuun alussa lomautettujan kokonaismäärä oli noin 56 000.

Uusiempien tietojen mukaan neljännes suomalaisista on jonkin verran huolestunut kotitaloutensa toimeentulosta.

Melko tai erittäin huolestunut on kuitenkin vähemmän kuin yksi kymmenestä. THL:n mukaan osuudet ovat pysyneet suurin piirtein samalla tasolla elokuun alusta lähtien.

Epidemian jatkuessa ihmiset ovat kokeneet, että viranomaisohjeistuksia on syksyn aikana noudatettu vähemmän kuin keväällä. Kevään korvalla 10–15 prosenttia kyselyyn vastanneista koki toisten ihmisten noudattavan ohjeita melko huonosti tai huonosti. Lokakuun alun tulosten mukaan näin koki jo yli 30 prosenttia vastaajista. 

Kotoperäisiä tartuntoja

THL:n mukaan koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi edellisen kuukauden kuluessa, mutta määrän nousu näyttää loiventuneen viimeisimmän viikon aikana. 

Valtaosa viime viikolla todetuista koronatapauksista oli todettu alle 50-vuotiailla ja lähes puolet alle 30-vuotiailla, THL kertoo.

Lähes kaikki tuoreet tartunnat olivat peräisin kotimaasta. Tautitapauksia on tähän mennessä todettu Suomessa yli 14 250. Viruksesta johtuvia kuolemantapauksia on raportoitu 355.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja