Korkean tartuntariskin lajeista tulossa listaus – nämä urheilumuodot ovat lähimpänä joutua rajoitusten piiriin

25:34
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kommentoi aikuisten ja lasten harrastustoiminnan suosituksia tiistain tiedotustilaisuudessa.

Viranomaisilta on todennäköisesti vielä tällä viikolla tulossa lista korkean tartuntariskin urheilulajeista, joiden harrastamista aikuisten ryhmäliikuntatoiminnassa suositeltaisiin rajoitettavaksi, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Puumalainen valotti asiaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiistaina järjestämässä tiedotustilaisuudessa. Hallituksen viime viikon torstaina antama suositus aikuisten harrastustoiminnasta on herättänyt paljon kysymyksiä, johon viranomaiset pyrkivät nyt saamaan ohjenuoraa seurattavaksi.

Ennen kaikkea epäselväksi on jäänyt se, mistä lajeista ja millaisista tapahtumista aikuisten ryhmätoiminnan korkean tartuntariskin harrastuksissa puhutaan. Puumalaisen mukaan tähän on pian tulossa selvennystä.

– Keskustelu siitä on käynnissä parhaillaan. Tällä hetkellä ei ole vielä mitään valmista listaa, Odottaisin, että tällä viikolla asiasta tulee lisää tietoa, Puumalainen totesi tiistain tilaisuudessa.

Viranomaiset ovat siis kokoamassa tarkkaa listaa urheilulajeista, joissa tartuntariski on muita suurempi. THL kokoaa listaa yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

– Itse ajattelisin, että sellaiset harrastukset, joissa ollaan hyvin lähikontaktissa, ja joissa mahdollisesti hengitetään tai yskitään ja pärskitään muiden lähellä ovat varmasti sellaisia, joita voisi ajatella korkeamman tautiriskin harrastuksiksi, Puumalainen lisäsi.

– Varmaan joukkuelajit ja kamppailu-urheilut tulevat kaikilla ensiksi mieleen, mutta tosiaan tällaista listaa vielä ei ole, hän täsmensi.

Hallituksen tiistaina antamissa suosituksissa myös julkisten tilojen asiakasmääriä suositeltiin rajattavaksi puoleen siitä, millaisia ihmismääriä ne normaalisti pystyisivät enimmillään vastaanottamaan. Puumalaisen mukaan tämä pystyttäisiin määrittämään esimerkiksi paloturvallisuusmääräyksiin kirjattujen tietojen pohjalta.

Lasten harrastustoiminta pysäytetään viimeisenä

Hallitus suositti viime viikolla, että kunnat ja alueelliset yhteistyöryhmät selvittäisivät, olisiko epidemian kiihtymisvaiheen alueilla mahdollista ottaa käyttöön toimia aikuisten harrastustoiminnan rajoittamiseksi.

Edelleen tavoitteena on, etteivät mahdolliset rajoitukset koskisi lasten harrastustoimintaa, mutta rajanveto aikuisten ja lasten harrastamisen välillä on herättänyt kysymyksiä. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko totesi viime viikon maanantaina MTV3-kanavan Viiden jälkeen -ohjelmassa, että raja aikuisten ja lasten välillä kulkisi 18 vuoden iässä.

THL:n ylilääkärin Puumalaisen mukaan lasten liikuntaharrastuksia ja koulunkäyntiä pyritään nyt viimeiseen asti suojelemaan.

–  Pienet lapset tarttuvat koronaa kuitenkin selvästi vähemmän kuin nuoret ja aikuiset.

– Toisaalta pienten lasten harrastustoiminta on luonteeltaan sellaista, että sen soisi jatkuvan – samoin kuin lähiopetuksen – mahdollisimman pitkään. Tämä olisi hyvin viimesijainen keino, jos näihin joudutaan epidemian johdosta puuttumaan, Puumalainen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja