Mainos

Suomalaisten hiv-tartuntojen määrä kasvanut

Suomalaiset saavat hiv-tartunnan useimmiten seksin välityksellä, ja matkoilla saadut tartunnat ovat lisääntyneet etenkin miesten keskuudessa.

Suomalaisten hiv-tartuntojen määrä on kasvanut 2000-luvulla. Tartuntoja saadaan yhä useammin seksin välityksellä. Sosiaali-ja terveysministeriön arvion mukaan seksin välityksellä levinneiden hiv-tartuntojen määrä nousee vuoden loppuun mennessä yli sataan.

Miehillä eniten ovat lisääntyneet matkoilla saadut tartunnat. Eniten miehet saavat tartuntoja Thaimaassa, mutta niitä saadaan myös Baltian maissa ja Venäjällä. Tartunnan saaneiden keski-ikä on noin 40 vuotta.

-Tartuntatilastojen mukaan tartunnan saaneiden keski-ikä on aika korkea eli tartunnan saaneet ovat useimmiten aikuis- tai keski-ikäisväestöä. Nuorten tartuntoja on aika vähän, kertoo lääkintäneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Sen sijaan suomalaisten naisten seksin välityksellä saamat tartunnat eivät ole lisääntyneet samaa vauhtia. Myös ruiskuhuumeiden käyttäjien hiv-tilanne on tällä hetkellä rauhallinen.

Nykyisellä lääkityksellä pystytään tehokkaasti jarruttamaan taudin etenemistä aidsiksi, mutta ei poistamaan virusta. Kuoleman uhan poistuminen on saattanut osittain aiheuttaa sen, että seksikäyttäytymisessä otetaan turhia riskejä.

Lääkintäneuvos Merja Saarinen sanoo, että lääkkeet ovat suhteellisen tehokkaita, mutta niillä on paljon sivuvaikutuksia.

- HIV on sellainen infektio ja tauti, joka muuttaa koko elämän. Vaikka se ei olekaan sellainen kuolemantuomio kuin ennen niin se on tosi raskas krooninen tauti, Saarinen toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.