Mainos

Suomalaisten elintavoissa paljon parantamista

Suomalaiset lihovat edelleen, tupakointi on lisääntynyt eikä veren kolesterolitasokaan ole enää viime vuosina laskenut. Suurimmassa vaarassa ovat Lapin läänin miehet.

Suomalaisten ylipaino lisääntyy.

Suomalaisten ruokailu- ja elintavat ovat laskusuunnassa, kertoo Kansanterveyslaitoksen Finriski-tutkimus. Erityisesti Lapin läänissä miesten kolesterolitasot ovat muuta maata selvästi korkeammat ja riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on suuri. Nyt tutkijat pohtivat, pitäisikö Pohjois-Karjala -projektin kaltainen valistuskampanja aloittaa Lapissa.

- Ainakin osa Lapin korkeasta kuolleisuudesta saattaa johtua näistä riskitekijöistä. Nyt on hyvä pohtia jatkotoimenpiteitä, toteaa tutkimusprofessori Erkki Vartiainen.

Taantumista on nähtävissä koko maassa. Vartiainen arvioi, että perinteisiä tyydyttyneen rasvan lähteitä kuten voita ja makkaraa osataan jo varoa, mutta tilalle on tullut uusia uhkia. Tällaisia ovat mm. juustot, kahvileivät ja pastat.

Ylipainoisten suomalaisten määrä kasvaa koko ajan. Vartiaisen mukaan syy painon lisääntymiseen ei kuitenkaan ole liika syöminen, vaan arkiliikunnan vähentyminen. Myös tupakointi lisääntyy valistuksesta huolimatta. Tutkija haluaisi terveydenhuollolta konkreettista tukea niille, jotka haluavat lopettaa.

Finriski-tutkimuksessa selvitettiin yli 9000:n suomalaisen terveydentilaa ja elintapoja.

(Seitsemän uutiset 27.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.