Suomalaisten asennoituvat ruokaan terveyshakuisesti

Suomalaiset suhtautuvat ruokaan huolestuneemmin ja terveyshakuisemmin kuin hollantilaiset ja britit. Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että ruoasta saatava mielihyvä määrittää Hollannissa ja Britanniassa kuluttajien ruokavalintoja enemmän kuin terveellisyys, kun taas Suomessa tilanne on päinvastoin. Kaikissa kolmessa maassa naiset ovat kiinnostuneempia ruoan terveellisyydestä kuin miehet, vaikka makeanhimo iskeekin naisiin useammin kuin miehiin. Tiedot selviävät tutkija Katariina Roinisen väitöstyöstä, jossa hän on kehittänyt kansainvälisesti toimivat asennemittarit selvittämään kuluttajien suhtautumista ruokaan terveyden ja mielihyvän lähteenä. Roinisen väitöskirja tarkastettiin perjantaina Helsingin yliopistossa.

Roinisen laatimien asennemittarien mukaan ihmisten yleinen kiinnostus terveyttä kohtaan vaikuttaa heidän tekemiinsä ruokavalintoihin kaikissa kolmessa maassa. Suomalaisten muista vakavamman suhtautumisen ruokaan hän arvelee johtuvan siitä, että terveysvalistusta on meillä tehty pitkään. - Suomalaiset pystyivät kuvailemaan hyvin, mikä tekee ruoasta terveellistä, mutta mielihyvää tuottavien asioiden kuvailu oli paljon vaikeampaa, Roininen kertoo. Tutkimustulosten mukaan yli 50-vuotiaat ovat kiinnostuneempia terveellisestä ja luonnonmukaisesta ruoasta kuin alle 30-vuotiaat, jotka taas harrastavat iäkkäämpiä enemmän itsensä palkitsemista hyvän ruoan tai herkkupalojen avulla.

Lue myös:

    Uusimmat