Suomalaistähti murskasi ikivanhan ennätyksen ja romahti tyhjän päälle: "Urani äärimmäinen päämäärä"

Samuli Samuelsson juoksi 100 metrin Suomen ennätyksen 0:34
Samuli Samuelsson rikkoi 100 metrin Suomen ennätyksen viime vuoden heinäkuussa.

"Valmentaja uskoi, että pystyn parempaan. Ja nyt kyllä uskon itsekin."

Pikajuoksija Samuli Samuelsson starttaa keskiviikkona Jyväskylän gp-kisojen 100 metrillä mielenkiintoiseen kesään. Rohkeimmat tavoitteet veisivät hänet heinäkuun häiden kautta parhaassa tapauksessa myös urheilulliseen unelmaan, Budapestin MM-kisoihin.

Samuli Samuelsson rikkoi viime kesänä 100 metrin Suomen ennätyksen. Tänä kesänä mies mielii MM-näyttämölle.

Viime kesänä Samuelsson riisti 100 metrin 21 vuotta vanhan Suomen ennätyksen Tommi Hartoselta ja kaunisteli sen kertarysäyksellä 10,21:stä aikaan 10,16. Vauhti vei hänet Suomen joukkueessa Münchenin EM-kisoihin.

Samuelsson tiedostaa, että MM-edustus edellyttää selkeää hyppäystä tasoon.

– MM-kisat ovat tavoitteena, jos mietitään parasta mahdollista skenaariota, Samuelsson korostaa.

– Se edellyttää, että minun pitäisi saada useita kisoja ennätykseni paikkeille. Pitäisi kyetä toistamaan tosi hyviä onnistumisia.

Seuraavaan kehitysharppaukseen saattoi löytyä keinot ja kikat viime kesänä. Ennätyskauden kokemuksista voi seurata myös seuraava kehitysaskel.

Vauhti vastusvedoista

Samuelsson on selvitellyt ennätysjuoksun taustoja valmentajansa Mikael Ylöstalon kanssa.

– Tein paljon vastusvetoja, ja näimme siinä selvän trendinousun joka treenissä, Samuelsson kertoo.

– Varsinkin ennätysjuoksussa siirto kiihdytyksestä matkajuoksuun onnistui aiempaa paremmin. Uskomme, että vastusvedot kehittivät sitä.

Urheilussa syyn ja seurauksen yhteyttä on usein vaikea varmistaa. Kaksikko on pähkäillyt myös sattuman osuutta.

Samuelsson loukkaantui etelänleirillä viime vuoden toukokuussa. Takareisi repesi klassisesti kovan viikon viimeisessä treenissä.

– Sen jälkeen pitikin ottaa iisiä, mutta vamman takia harjoittelua jouduttiin keventämään kuukaudeksi, Samuelsson muistaa.

Sen jälkeen vauhti kiihtyi ennenkokemattomalla tavalla. Ensin satanen Paavo Nurmen kisoissa 10,45, seuraavaksi Oulussa 10,31 ja kolmannessa kilpailussa SE 10,16.

– Jälkeenpäin ajateltuna kevennys tuli juuri oikeaan aikaan. Myös tämä sattuma saattoi edesauttaa ennätyksen syntyä.

Ennätysromahdus

Sitä Samuelsson ei osannut ennakoida, että ennätyksestä toipuminen kesti yhtä pitkään kuin takareiden repeämästä.

– Suomen ennätys oli ollut urani äärimmäinen päämäärä. Halusin saavuttaa sen urallani. Ajattelin joka treenissä, että harjoittelen sitä varten, että voin sanoa itseäni Suomen nopeimmaksi mieheksi koskaan, Samuelsson selittää.

– Ennätyksen jälkeen romahdin tavallaan tyhjän päälle, kun minulla ei enää ollut samanlaista selkeää tavoitetta. Meni kuukausi ennen kuin toivuin siitä.

Hän tarvitsi ensi kertaa urallaan kipinän jostain ulkopuolelta.

– Tarvitsin tukipiiriä ensi kertaa sitä varten, mutta valmentaja uskoi, että pystyn parempaan. Ja nyt kyllä uskon itsekin, Samuelsson vakuuttaa.

Häät heinäkuussa

Tänä vuonna Samuelsson selvisi harjoituskaudesta ilman isompia vastoinkäymisiä. Kevään Teneriffan leiriltä tarttui kuitenkin tuliaiseksi pöpö, joka aiheutti sitkeän yskän.

– Teenikausi meni kokonaisuudessaan hyvin, enkä usko, että yskä suoranaisesti vaikuttaa tuloskuntoon. Tulee vain yskittyä treeneissä.

Kausi alkaa kotimaisen gp-sarjan ensimmäisessä kilpailussa Jyväskylässä.

– Jyväskylän ja Lappeenrannan kilpailut on varmistettu. Sarjan muut kilpailut ovat vielä auki, Samuelsson kertoo.

– Enkä juokse Oulun kilpailussa heinäkuussa. Minulla on silloin häät, menen naimisiin.

Kalevan kisat on aina ollut Samuelssonille kotimaan kauden kohokohta. Nyt kisat järjestetään Lahdessa 27.–30. heinäkuuta.

Hänen tilastonsa SM-kisoista on 100 metrin SE-juoksijalle yllättävä. Hänellä on kaksi Suomen mestaruutta sataselta ja neljä 200 metriltä.

Kakkonen ohjelmassa

Kaarrematka oli Samuelssonin päämatka vuoden 2018 akillesvammaan saakka. Myös akillesleikkauksen jälkeen on riittänyt sattumuksia, joiden takia Samuelssonin 200 metrin ennätys on edelleen 20,73 kesältä 2017.

– 200 metriä oli vahvempi lajini. Ominaisuuteni ja kehontyyppini sopivat sille satasta paremmin, mutta jostain syystä ennätys on jäänyt viime vuosina rikkomatta, Samuelsson ihmettelee.

Vammasta toivuttuaan Samuelsson keskittyi aluksi palauttamaan nopeutta entiselle tasolle. Kesällä 2021 "kakkonen ei vain lähtenyt kulkemaan". Viime kesänä hän juoksi matkalla uransa neljänneksi parhaan ajan 20,87.

– Viime vuonna olin mielestäni paremmassa 200 metrin kunnossa kuin koskaan, kunnes loukkaannuin keväällä, Samuelsson paljastaa.

– Sen jälkeen pidemmät vedot ja nopeuskestävyyden ylläpito jäivät tosi huonolle. Juoksin lähelle ennätystäni, mutta sitten 200 metrin kunto lähti jostain syystä selvään laskuun.

Unelmat rapsakkaasta 200 metrin vedosta elävät silti vahvoina.

– 200 metriä on koko ajan mukana. Teen treenejä, jotka tähtäävät 200 metrille, Samuelsson vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat