Huippuajalla säväyttänyt suomalaisjuoksija avaa uskomattoman nousunsa taustat: "Sopinut minulle hämmästyttävän onnistuneesti"

Huippuajalla säväyttänyt suomalaistähti paiskii töitä harjoitusten lomassa: ”Se on sopinut oikein hyvin” 1:15
Eveliina Määttänen kertoo kuinka hän on onnistunut yhdistämään työnteon ja huippu-urheilun: "Se on sopinut oikein hyvin."

Eveliina Määttänen kohautti kesäkuun alussa Paavo Nurmen kisoissa Turussa. Vasta pari kautta toden teolla 800 metrin juoksuun panostanut juoksija paransi ennätystään yli sekunnilla ja alitti kahden minuutin rajan. Määttäsen kesän tähtäin on Budapestin MM-kilpailuissa.

Pääkuvan videolla Eveliina Määttänen kertoo kuinka hän on onnistunut yhdistämään työnteon ja huippu-urheilun: "Se on sopinut oikein hyvin."

Määttäsen Turussa juoksema aika 1.59.96 on kaikkien aikojen toiseksi paras Suomessa. Ainoastaan Sara Kuivisto on pystynyt kovempaan kyytiin.

Tavoitteeksi oli laitettu kahden minuutin alitus 800 metrillä. Sehän onnistui siellä. Se on päällimäisenä mielessä tästä alkukaudesta, Määttänen kertasi kauden kulkua MTV Urheilulle.

Kotimaisten kisojen lisäksi Määttänen on kisannut kesän aikana Puolassa ja Ruotsissa. Tukholman Timanttiliigan kilpailusta lohkesi upea kakkossija. Tulostaso on vakiintunut kahden minuutin tuntumaan.

Aika hyviä muitakin kansainvälisiä kisoja on ollut. Olen upeasti taistellut kärkisijoista kansainvälisillä kentilläkin.

Alkukesän kilpailuiden jälkeen Määttänen on pitänyt lyhyttä harjoitustaukoa. Kisaaminen jatkuu torstaina Slovakiassa, missä tavoitteena on jälleen uusi ennätys.

Viime viikko vedettiin tiukempaa treeniä tähän välin.

Aiturina arvokisoissa

Määttäsen, 27, urapolku juoksijana on mielenkiintoinen. Nousu 800 metrin huipulle on käynyt kuin varkain.

Alkujaan hän hakeutui kilpailemaan pidemmille matkoille. Välillä ohjelmaan tuli 800 metriä, mutta myös aitajuoksu. Vuonna 2017 Määttänen kilpaili nuorten EM-kisoissa Puolassa 400 metrin aidoissa. Sitten pettivät takareidet.

Pari vuotta sitten oli sellaista loukkaantumiskierrettä takareisien suhteen. Meni kaksi kesää sivu suun. Tuli harkittua, että mitä tehdään, kun palo päästä kilpailemaan ja juoksemaan kovaa oli kova päästä, mutta tuntui, että takareidet eivät kestä aitajuoksua.

Jatkoa pohdittiin kotona yhdessä slovenialaisen puolison Jan Petracin kanssa. 

Mietittiin kotona, että pitäskö kokeilla vielä 800 metriä, Määttänen kertaa.

Jan alkoi kirjoittamaan treeniohjelmaa. Pienellä onnenkantamoisellakin se sopi tosi hyvin, ja nyt ollaan tässä kansainvälisiä kilpailukenttiä kiertämässä.

Määttänen myöntää, että alkuun oman puolison ryhtyminen hänen valmentajakseen jännitti.

Vähän jännitti, kuinka valmennussuhde vaikuttaa parisuhteeseen ja meidän väleihin muuten, mutta kyllä tämä tosi hyvin on mennyt. Valmennussuhteenkin täytyy olla hyvin avoin suhde. Täytyy avoimesti pystyä kertomaan omia fiiliksiä valmentajalle, Määttänen kertoo.

Jan näkee jatkuvasti minkälaisilla fiiliksillä olen ja miten olen palautunut ja pystyy hyvinkin läheltä säätämään treeniohjelmaa.

Määttänen sanoo motivaation olevan huipussaan, kun vaikeudet ovat jääneet taakse. 800 metriä on osoittautunut oikeaksi lajiksi juoksijalle.

Minulla on tainnut luontaisesti olla kestävyysominaisuuspohjaa nuoresta asti ja toisaalta nopeuspuolikin on kehittynyt aika hyvin, joten 800 metriä oli minun ominaisuuksille aika luontainen valinta.

Määttäsen mukaan huimasti kohentuneiden tulosten takaa löytyy selvä syy.

On rohkeasti lähdetty yrittämään ja pyritty tekemään kaikki harjoittelussa, mutta myös arjen perusasioissa niin ammattimaisesti kuin pystytään. Kokonaisvaltainen valmistautuminen ja tekeminen on varmasti isoin asia, mutta toki tietysti on sekin, että treeniohjelma, mitä on lähdetty toteuttamaan, on sopinut minulle hämmästyttävän onnistuneesti.

Määttänen kilpaili viime kaudella sekä Münchenin ja EM-kilpailuissa että Oregonin MM-kilpailuissa. Vielä tuolloin juoksut jäivät alkueriin. Elokuun Budapestin MM-kilpailuissa tavoite on pidemmällä.

Budapest on tämän kauden pääkilpailuni ja kyllä sinne haluan mennä onnistumaan ja menestymään. Jos viime kauten vertaa, uskon, että olen kehittnyt sen verran, että on realistista ajatella jatkopaikkaa ja taistella upeista sijoituksista ja parantaa omaa ennätystä siellä.

Lue myös:

    Uusimmat