Huippulupaus jahtaa yli 30-vuotiasta Suomen ennätystä – valmentajanvaihdos tuonut hurjan muutoksen

Nuorten arvokisoissa mestaruuksia kahminut Saga Vanninen otti viikonvaihteessa Götzisin 7-ottelussa ronskin loikan aikuisten tasolle. Götzisin perinteisen kilpailun nelossija ennätystuloksella 6 391 on vakuuttava näyttö kehityksestä, mutta 20-vuotiaan Vannisen tavoitteet ovat edelleen oman ikäluokan arvokisoissa.

Vanninen lähtee heinäkuun puolivälissä Espoossa järjestettäviin 22-vuotiaiden EM-kisoihin jykevänä suosikkina.

– Nuorten kisat on vielä päätavoite, sillä aikuisten MM-kisoissa minun ei ole vielä realistista tavoitella mitalia, Vanninen paljastaa menestystavoitteensa.

– Toki Götzisin ottelu myös osoitti, ettei aikuisten huipputaso ole enää monessa lajissa mahdottoman kaukana. Se antoi sillä tavalla uskoa.

Vanninen voitti viime vuonna 19-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja kaksi vuotta sitten sekä MM- että EM-kultamitalit samassa ikäluokassa.

Heittolajit eivät onnistuneet

Vanninen siirtyi syksyllä Jesse Jokisen valmennukseen ja kehitys on jatkunut vauhdilla. Otteluennätys koheni Götzisissä 120 pistettä, ja hän kohensi kilpailussa lajiennätyksiään korkeudessa, 200 metrillä, pituudessa ja 800 metrillä.

Ottelun lajeista vain keihäsennätys on jäänyt häneltä tänä vuonna rikkomatta. Götzisin ottelussa hän epäonnistui myös kuulantyönnössä.

– Harjoittelussa on nyt panostettu juoksuun aiempaa enemmän, enkä ole ehtinyt tehdä lajeja teknisesti yhtä paljon kuin aiemmin, Vanninen kuvaa Jokisen valmennuksessa tehtyjä muutoksia.

– Kevään treeneissä oli myös pientä haastetta niin, että piti vähän soveltaa. Sen takia en odottanut Götzisin kilpailusta noin hyvää onnistumista.

Ruotsalaisen SE pelastui niukasti

Menestystavoitteiden lisäksi Vannisen tähtäimessä on nyt myös Satu Ruotsalaisen lähes 32-vuotias Suomen ennätys 6 404, josta hän jäi vain 13 pistettä ennätyssarjassaan.

– Suomen ennätys ei ollut etukäteen tavoite, mutta Götzisin kilpailun jälkeen ärsytti. Se jäi niin lähelle ja sarjassa oli lajeja, joissa olisin voinut parantaa, Vanninen vahvistaa.

Seuraava tilaisuus aikuisten Suomen ennätykseen tulee Espoon kisoissa. Sitä ennen hänen ohjelmassaan on harjoitusjakso ja sen jälkeen kilpailuja ottelun yksittäisissä lajeissa.

Lue myös:

    Uusimmat