Mainos

Suomalaista kalaa kasvatettiin entistä vähemmän

Ruokakalan tuotannon laskuun on osasyynä kasvava ulkomaisen kalan tuonti. Etenkin norjalaisen tuontilohen määrän kova kasvu on lisännyt kilpailua.

Suomalaisen ruokakalan tuotanto laski toisena vuotena peräkkäin. Tuotanto putosi 2,6 miljoonaa kiloa 12,5 miljoonaan kiloon. Tutkija Riitta Savolainen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta arvioi, että osasyynä on kasvanut ulkomaisen kalan tuonti.

Suomalainen ruokakala on lähes pelkästään kirjolohta, minkä vuoksi varsinkin Norjasta tuotavan lohen määrän huomattava kasvu on lisännyt selvästi kilpailua. Viime vuonna Suomeen tuotiin ihmisravinnoksi ennätysmäärä kalaa ulkomailta, liki 50 miljoonaa kiloa. Huomattava osa oli norjalaista tuoretta lohta.

- Kotimainen kirjolohi ja norjalainen lohi ovat toisiaan korvaavia tuotteita. Se on varmaan ollut osittain syynä siihen, että kotimaisen kirjolohen tuottajahinnat ovat olleet alhaisia viime vuosina, Savolainen pohtii.

Viime vuonna suomalaisesta kasvatuskalasta saatu tuottajahinta nousi kuitenkin 45 senttiä kilolta, minkä vuoksi ruokakalan tuotannon arvo pysyi suurin piirtein viime vuoden tasalla. Sen sijaan kalanviljelylaitosten määrä väheni.

Poikaskalan tuotanto ennallaan

Poikaskalan tuotanto pysyi suurin piirtein edellisten vuosien tasolla. Eniten kasvatettiin siian poikasia, yli 23 miljoonaa. Kirjolohen poikastuotto oli 19 miljoonaa. Myös kuhan poikasia tuotettiin paljon, yli 10 miljoonaa.

Siian poikasista suurin osa meni istutuskalaksi, kirjolohen poikaset menivät melkein pelkästään ruokakalakasvatukseen. Savolaisen mukaan poikaskalan tuotannon kaupallista arvoa ei ole laskettu 1990-luvun puolivälin jälkeen. Se on kuitenkin selvästi ruokakalatuotantoa pienempi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.