Mainos

Suomalaissotilaat selvisivät tienvarsipommin räjähdyksestä

Afganistanissa tapahtunut räjähdys ei ollut suunnattu suoranaisesti suomalaisia vastaan, vaan kohteena oli ISAF-rauhanturvaoperaatio. Alueella tapahtuu pommi-iskuja arviolta kerran kahdessa viikossa.

Kuuden suomalaisen sotilastarkkailijan ryhmä on selvinnyt täpärästi vammoitta tienvarsipommin räjähdettyä Afganistanissa tänä aamuna. Pommina käytettiin mitä ilmeisimmin kaukolaukaistavaa tykistökranaattia.

- Tietyllä tavalla olimme onnekkaita, kuvaili tilannetta everstiluutnantti Pertti Pullinen puolustusvoimien kansainvälisestä keskuksesta.

Suomalaiset olivat matkalla Masar-e-Sharifista Kabuliin kahdella raskaasti panssaroidulla maastoautolla, kun pommi räjähti aamuyhdeksän aikaan. Isku tapahtui lähellä Poli Khumrin kaupunkia, joka on noin 300 kilometriä Kabulista luoteeseen.

Isaf-operaatio Afganistanissa

Pommi räjähti, kun paikan ohittanut takimmainen ajoneuvo oli ehtinyt kymmenen metrin päähän. Autoon tuli muutama sirpaleen aiheuttama iskemä.

- Sirpaleet läpäisivät auton peltikuoren, mutta pysähtyivät sen alla olevaan panssariin, Pullinen kertoi.

Turvallisuusohjeiden mukaisesti suomalaiset eivät pysähtyneet paikalla, vaan jatkoivat matkaansa.

- On normaalin käytännön mukaista, että jos auto vaan liikkuu, alueelta pyritään pois ja vauriot tarkastetaan vasta myöhemmin.

"Väärään aikaan väärässä paikassa"

Everstiluutnantti Pertti Pullisen mukaan alueella, missä suomalaisia vastaan hyökättiin, pommi-iskuja sattuu noin kerran kahdessa viikossa. Hän kuitenkin huomautti, ettei tämänpäiväinen isku ollut suunnattu suoranaisesti suomalaisia vastaan.

- Nyt suomalaiset sattuivat olemaan väärään aikaan väärässä paikassa, Pullinen lisäsi.

Kohteena hänen mukaansa olikin mitä ilmeisimmin itse ISAF-rauhanturvaoperaatio. Tienvarsipommit ovat Pullisen mukaan erityisen vaarallisia panssaroimattomille ajoneuvoille.

- Jos pommi räjähtää hyvin lähellä panssaroitua ajoneuvoa, sekin varmasti aiheuttaa henkilövahinkoja.

Suomalaiset rauhanturvaajat liikkuvat Afganistanissa pääasiassa vain eri tavoin panssaroiduilla autoilla. Tänään sotilaiden autot olivat raskaasti panssaroituja.

ISAF-operaatiossa on satakunta suomalaista kahdessa eri paikassa, Kabulissa ja Masar-e-Sharifissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.