Mainos

Suomalaisretkikunta puolimatkassa pohjoisnavalle

Matkaa maantieteelliselle pohjoisnavalle on vielä noin 400 kilometriä.

Suomalainen laskuvarjojääkärikillan retkikunta on puolivälissä matkallaan maantieteelliselle pohjoisnavalle. Retkikunta on tähän mennessä taivaltanut pohjoisten jäälakeuksien arktisissa ja ankarissa olosuhteissa jo reippaat 400 kilometriä. Etenemistä arktisella jäämerellä ovat ajoittain hidastaneet jääkenttää leikkaavat railot ja ahtojäät.

Jos kaikki sujuu ennakkosuunnitelmien mukaan, retkikunta on pohjoisnavalla vappuna. Seitsemän hengen suomalaisretkikunta aloitti hiihdon Pohjois-Kanadasta Ward Huntista maaliskuun alussa tarkoituksena saavuttaa pohjoisnapa 55 vuorokauden kuluttua. Hiihtomatkaa navalle kertyy kaikkiaan 850 kilometriä.

Kyse on niin sanotusta unsupport-retkikunnasta, joka ei saa matkan aikaan mitään täydennyksiä. Kaikki kahden kuukauden aikana tarvittavat varusteet kuljetetaan mukana alusta alkaen. Alkumetreillä jokaisen ahkio painoi 120-140 kiloa. Kuorma on kevennyt yli kilon päivässä polttoaineen ja ruoan kulutuksen mukaan.

Pakkasta jopa 48 astetta

Kuukauden matkallaan retkikunta on edennyt vaihtelevissa olosuhteissa tuulessa ja tuiskussa ja välillä aurinkoisella säällä. Esimerkiksi 12. maaliskuuta pakkanen laski aamun -44 lukemista päivällä -46 asteeseen ja nukkumaan mennessä mittari näytti vielä pari astetta vähemmän. Nyt pakkanen näyttää vakiintuneen 30 asteeseen.

Maaliskuun päättyessä suomalaiset ylittivät kuivapuvut päällä uimalla osin jäätyneet leveän railon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.