Mainos

Suomalaisrauhanturvaajan surmasta tuomittuja vapautettiin

Afganistanissa toukokuussa tehdyn pommmi-iskun seitsemästä tuomitusta viisi on armahdettu. Suomi pyytää nootilla selvitystä Afganistanilta.

Viisi anjalankoskelaisen kersantti Petri Immosen tienvarsipommilla surmanneista afgaanimiehistä on kaikessa hiljaisuudessa vapautettu vankilasta. Armahdusten taustalla on Afganistanin presidentti Hamid Karzai.

Kaikkiaan seitsemän miestä tuomittiin pommi-iskusta. Nyt vapautetuilla miehillä oli 20 vuoden tuomio, mutta heidät vapautettiin jo kolmen kuukauden kuluttua.

Pommi-isku tehtiin Pohjois-Afganistanin Maimanassa toukokuussa. Radio-ohjatun kaukolaukaistun tykistökranaatin räjähdyksessä kuoli 29-vuotiaan Immosen lisäksi 40-vuotias afgaanimies, ja neljä norjalaista rauhanturvaajaa haavoittui.

Immonen haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin toukokuun lopussa.

Suomi pyytää selvitystä Afganistanilta

Suomi pyytää nootilla selvitystä Afganistanilta suomalaisen rauhanturvaajan kuolemasta tuomittujen pommimiesten vapauttamisesta. Ulkoministeriö ilmoitti asiasta illalla.

Ulkoministeriön mukaan Suomi on yhdessä Norjan kanssa reagoinut tietoon ja selvittää tapahtunutta. Suomen lähetystö Kabulissa pyytää myös nootilla selvitystä asiaan Afganistanin ulkoministeriön välityksellä.

Suomalaiskomentaja hämmästelee armahduksia

Suomalaisjoukkoja Afganistanissa johtanut everstiluutnantti Ali Mättölä on hämmästynyt afganistanilaisten pommittajien armahduksesta.

- Tuntuu tietysti turhauttavalta, Mättölä sanoo.

Hän kertoo kuulleensa armahduksista norjalaiskollegaltaan kolmisen viikkoa sitten. Tapaus kuvastaa Mättölän mielestä afganistanilaista hallintokulttuuria.

- Presidentti Karzailla on varmasti ollut hyvät perusteet armahduksille. Mutta silloin kun kyseiset henkilöt pidätettiin - ja vielä kaikkien yllätykseksi tuomittiinkin - niin turvallisuuspoliisi vakuutti, että heillä on kestävät perusteet. On hämmentävää, että muutaman kuukauden kuluttua päätös muuttuu.

Virallinen tutkinta-aineisto jäi hämärän peittoon

Pommi-iskun tutki afganistanilaiset turvallisuusviranomaiset. Mättölän mukaan rauhanturvaajat saivat tietoa tutkinnan etenemisestä. Pidätyksistä ja niiden perusteista Mättölä kertoo kuulleensa suullisesti paikallisen turvallisuuspoliisin päälliköltä.

- Olivatko perusteet oikeat vai heidän keksimänsä, niin siihen meillä ei ollut mitään kompetenssia ottaa kantaa.

Mitään virallista tutkinta-aineistoa suomalaiset eivät saaneet pyynnöstään huolimatta. Myös rikosnimikkeet jäivät hämärän peittoon.

- Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin luottaa heidän järjestelmäänsä.

Mättölän mukaan selkeitä viitteitä oli kuitenkin siitä, että iskuun liittyi Taleban-mielisiä soluja. Alun perin armahduksista kertoi norjalainen Verdens gang -lehti verkkosivuillaan maanantaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.