Suomalaisohjaaja huolissaan poikien ahdingosta: Nuorten miesten entistä vaikeampi päästä lukioon ja yliopistoon – "suomalaiset pojat osaavat 10 000 sanaa ja tytöt 100 000 sanaa"

Dokumentti antaa äänen miehille 2:12

– Tässä yhteiskunnassa ei ole kolmeenkymmeneen vuoteen hirveänä välitetty poikien ja miesten tasa-arvosta, sanoo ohjaaja Joonas Berghäll.

Viikonloppuna ensi-iltaan tullut "Miehiä ja poikia" avaa suomalaisten miesten mielenmaisemaa. Berghällin mukaan poikien ahdinkoon ei puututa riittävästi – tämä näkyy muun muassa Pisa-tuloksissa. 

– Miehet on pistetty tasa-arvokeskustelusta ulkopuolelle hyvin vahvasti.

"Pojat tipahtaneet EU:n pohjamutiin"

Berghäll ottaa esimerkiksi lukemisen ja kirjoittamisen.

– Alkulaukaus tälle elokuvalle oli se, että kun huomasin, että Pisassa suomalaiset pojat olivat tipahtaneet EU:n pohjamutiin. Nuoret naiset on maailman huippuja ja nuoret miehet EU:n pohjamudissa ja tähän ei ole reagoitu millään tavalla kolmeen vuoteen. 

– Ero peruskoulun jälkeen näkyy esim siinä, että suomalaiset pojat osaavat 10 000 sanaa ja tytöt 100 000 sanaa, niin eihän siinä ihan samalla viivalla olla, jos esimerkiksi lukioon haetaan.

Ohjaaja arvioi, että kehityst tulee näkymään niin, että poikien on entistä vaikeampi päästä yliopistoihin.

Ylelle kritiikkiä – dokumenttielokuvan rahoitus kuntoon

Suomalaisen dokumenttielokuvan rahoituksen tilaa ohjaaja kuvaa sanalla katastrofaalinen.

– Dokumenttielokuva-ala on katastrofitilanteessa tällä hetkellä. Esimerkiksi Ylen tulisi nostaa yksittäisen dokumenttielokuvan tukisummaa. Se on yksi viidesosa siitä, mitä fiktioelokuva saa, ohjaaja ihmettelee.

Erityisesti naiset ovat pitäneet elokuvasta

Itse elokuvan palautteesta Berghäll on häkeltynyt.

– En ole tällaista kokenut urani aikana kertaakaan. Palautetta on tullut teinipojista vanhoihin miehiin. Ja erityisesti naiset ovat tästä elokuvasta tykänneet. 


Lue myös:

    Uusimmat