Suomalaismies saa yllätyksekseen Trumpin allekirjoittaman 1200 dollarin elvytysshekin – verottaja ei tiedä, miten asiaan pitäisi suhtautua

Suomalaismies yllättyi saatuaan tietää, että hän on saamassa yli 1000 dollarin elvytysshekin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta. Suomen verottajan mukaan tilanne on poikkeuksellinen ja verottajan kannalta monimutkainen.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi maaliskuun lopulla kaikkien aikojen suurimman tukipaketin koronaviruksen taloudellisten vaikutusten lieventämiseksi.

Elvytyspaketin koko on 2 000 miljardia dollaria, eli noin 1 800 miljardia euroa. Paketti sisältää 500 miljardin dollarin rahaston yrityksille sekä suoraa rahallista tukea kotitalouksille. Yksittäinen perhe voi saada jopa 3 000 dollaria elinkustannusten kattamiseen.

Tänään presidentti Donald Trumpin allekirjoittaman shekin sai myös Suomessa asuva Michael Montandon.

– Olen Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen. Alun perin tulin Yhdysvalloista diplomaattitöihin, ja olen asunut Suomessa jo 22 vuotta, Montandon kertoo.

Montandon sanoo huomanneensa merkinnän 1. toukokuuta lähetetystä kirjeestä vieraillessaan Yhdysvaltain verohallinnon asiointipalvelussa. Hän osasi siis odottaa arvoltaan 1 200 dollarin shekkiä saapuvaksi.

– Toivomme tämän maksun tarjoavan sinulle merkityksellistä tukea tänä ajanjaksona, Trump kirjoittaa shekin saatekirjeessä.

Diplomaattiuransa jälkeen Montandon on ansioitunut muun muassa kirjailijana. Tukirahan hän arveleekin käyttävänsä seuraavan kirjaprojektinsa edistämiseen.

Korvauksen luonne vaikuttaa verotukseen

Verohallinnon ylitarkastajan Iisa Väänäsen mukaan tilanne on hyvin poikkeuksellinen, ja siksi on vaikea sanoa yksiselitteisesti, miten kyseessä olevaa tukirahaa kohdellaan verotuksessa. Väänäsellä ei ole tiedossaan vastaavia esimerkkitilanteita.

Lähtökohtaisesti Suomessa asuva henkilö on verovelvollinen Suomeen maailmanlaajuisista tuloistaan. Suomen ja Yhdysvaltain välinen verosopimus voi kuitenkin rajoittaa Suomen verotusoikeutta.

–Kun tuloa ei ole mainittu muualla verosopimuksessa, niin mennään niin sanotun kaatoartiklan eli muu tulo -artiklan mukaan. Silloin tulo verotetaan vain asuinvaltiossa, Väänänen kertoo.

Väänäsen mukaan korvauksen luonne kuitenkin vaikuttaa verotusoikeuteen. Väänänen arvioi, että tuloon voisi mahdollisesti soveltua sosiaaliturvaa koskeva säännös.

– Jos tulo voidaan katsoa Yhdysvaltain sosiaaliturvalainsäädännön perusteella maksetuksi korvaukseksi, niin silloin vain USA verottaa tuloa.

Väänäsen mukaan korvauksen saaneen henkilön tulee joka tapauksessa ilmoittaa tulo veroilmoituksella Suomeen ja tuoda esille, millä perustein hän on tulon saanut.

– Vaikka verotusoikeus tuloon olisi verosopimuksen mukaan vain Yhdysvalloilla, tulo vaikuttaa Suomessa muiden ansiotulojen veroprogressioon.

Lue myös:

    Uusimmat