NYT: Trump maksoi edellisenä vaalivuotena vain 750 dollaria liittovaltion tuloveroja – "Kaikki tullaan paljastamaan"

6:59
Katso video: Donald Trump kuohautti lausunnollaan, jossa hän kertoi ettei lupaa rauhanomaista vallanvaihtoa, jos häviää vaalit – dosentti kertoo, mitä Trump yrittää viestiä sanomisellaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump maksoi vain 750 dollaria liittovaltion tuloveroja vuonna 2016, jolloin hänet valittiin presidentiksi, kertoo New York Times -lehti. Ensimmäisenä presidenttivuotenaan hän maksoi toisen vastaavan summan.

New York Times (NYT) on saanut haltuunsa Donald Trumpin veroilmoitustietoja yli kahden vuosikymmenen ajalta.

Trump kiirehti julistamaan New York Timesin veropaljastukset "täysiksi valeuutisiksi".

Lehden mukaan viimeisen 15 vuoden aikana Trump ei ole maksanut lainkaan liittovaltion tuloveroja kymmenenä vuotena. Syynä on se, että Trump on ilmoittanut hävinneensä paljon enemmän rahaa kuin on saanut tienattua.

Asiakirjat maalaavat lehden mukaan myös merkittävästi erilaisen kuvan kuin presidentin oma narratiivi, jota hän on kaupannut yhdysvaltalaisille äänestäjille.

–  Viime kädessä Trump on ollut menestyksekkäämpi esittäessään yritysmogulia kuin ollessaan sellainen, lehti kuvailee.

Lehden mukaan asiakirjoista paljastuu esimerkiksi mittavaa tilintarkastustaistoa ja satojen miljoonien dollarien velkojen erääntymistä.

Trumpin verotietojen julkistamisesta on kiistelty koko hänen presidenttiytensä ajan ja jo vuoden 2016 vaalien yhteydessä.

Trump: Kaikki tullaan paljastamaan

Trump kertoi sunnuntaina paikallista aikaa Valkoisessa talossa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että lehden julkaisemat veroilmoitustiedot ovat keksittyjä.

–  Se on valeuutinen. Täysin valeuutinen. Keksittyä. Valetta, hän kommentoi väitteitä lehdistötilaisuudessa.

–  Perimmiltään he sanovat, etten maksanut mitään.

Hän vakuutteli maksaneensa "paljon" ja käytti esimerkkinä muun muassa osavaltion tuloveroja.

–  Ensinnäkin maksoin paljon ja olen maksanut paljon myös osavaltion tuloveroja. New Yorkin osavaltio veloittaa paljon ja olen maksanut paljon osavaltiolle.

Yhdysvaltain verovirasto IRS kohtelee Trumpia hänen omasta mielestään "hyvin huonosti".

Presidentti vakuutteli lehdistötilaisuudessa, että tiedot tulevat vielä julki, mutta vasta tilintarkastuksen jälkeen. Hänen mukaansa tietoja ei voida tarkastustoimenpiteiden vuoksi nykyisellään julkistaa.

–  Kaikki tullaan paljastamaan, Trump sanoi.

–  Odotan innolla sen julkistamista. Odotan innolla monien asioiden julkistamista. Aion julkistaa monia asioita, ja ihmiset tulevat olemaan hyvin järkyttyneitä, hän kertoi.

Verotietoja yritetty saada julki oikeusteitse

Presidenttejä ei velvoiteta julkistamaan verotietojaan, mutta jokainen presidentti on tiedot julkistanut republikaanipresidentti Richard Nixonin jälkeen. Trump sen sijaan on rikkonut edellä mainitun perinteen ja kieltäytynyt julkistamasta verotietojaan.

Trumpin salailu on lietsonut mittavaa spekulointia ja verotietoja on yritetty saada julki myös oikeusteitse.

Trump Organization -konsernin lakimies Alan Garten kertoi New York Timesille vastauksena veropaljastuksiin, että Trump on maksanut huomattavia summia edellisten vuosien aikana.

–  Edellisen vuosikymmenen aikana, presidentti Trump on maksanut liittovaltiolle kymmenien miljoonien dollarien edestä henkilökohtaisia veroja, Garten kertoi lehdelle.

–  Mukaan lukien miljoonia henkilökohtaisissa veroissa sen jälkeen, kun hän ilmoitti ehdokkuudestaan vuonna 2015.

NYT:n mukaan Garten kuitenkin näyttää laskevan "henkilökohtaisiin veroihin" mukaan myös muita liittovaltion maksuja, esimerkiksi sosiaaliturva- ja sairausvakuutusmaksuja sekä Trumpin perhekunnan työntekijöiden veroihin liittyviä maksuja.

Trump tavoittelee marraskuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa toista kautta. Vastassaan hänellä on demokraattiehdokas Joe Biden.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja