Mainos

Suomalaismepit veivät kollegansa avantoon: "Lahjoitimme myös pitkät kalsarit"

Euroopan parlamentin liikenne- ja matkailuvaliokunta on parhaillaan työmatkalla Suomessa. Mepit tutustuivat talviliikenteen ja -matkailun erityisyyteen Lapissa.

Valiokunnan suomalaisjäsenet Henna Virkkunen ja Merja Kyllönen tahtoivat esitellä käytännössä suomalaista talviliikennettä ja -matkailua.

Valiokuntamatkalla on meppejä Saksasta, Puolasta, Latviasta, Espanjasta, Ruotsista ja Britanniasta. Lisää kansainvälistä tuovat italialaiset virkamiehet.

– Valmistimme kollegojamme Suomen kylmään talveen lahjoittamalla kaikille matkaan osallistuville pitkät kalsarit ja villasukat, kertoo Virkkunen.

Hänen mukaansa varsinkin eteläeurooppalaiset europarlamentaarikot olivat olleet etukäteen hieman huolissaan kylmyydestä, kun matkan valmistelun aikoihin Muoniossa oli mitattu 40 astetta pakkasta.

– Nythän ei sitten ollutkaan kylmää, paitsi ehkä hiukan ainakin eteläeurooppalaisten mielestä, summaa Virkkunen.

Talviliikenteeseen mepit tutustutettiin mahdollisimman omakohtaisin kokemuksin.

– Lappiin menimme yöjunalla, perillä liikuimme linja-autolla ja Levillä tutustuimme jättirekkoihin. Tietysti olemme nähneet myös lumiauroja, kertoo Virkkunen matkan liikenteellisestä sisällöstä.

Jättirekat esittäytyivät Levillä ja europarlamentaarikot pääsivät ajelullekin.

– Mieliinpainuva kokemus tämä oli heille, kun kaikki toimi normaalisti, vaikka lunta oli kaikkialla, kertoilee Virkkunen valiokuntavierailusta.

Suomi on ollut EU:n jäsen yli 20 vuotta, mutta vasta nyt liikenne- ja matkailuvaliokunta tutustui Suomeen ja talvioloihin.

– Liikenteen sääntelystä 80 prosenttia on EU-lainsäädäntöä. On tärkeää saada läpi se, että pohjoisessa olosuhteet ovat toiset kuin etelässä ja tarvetta paikalliselle päätöksenteolle on liikenneasioissa, alleviivaa Henna Virkkunen.

Suomalaisen matkailun ytimeen valiokunnan jäsenet ja virkamiehet pääsivät Rovaniemellä, kun heille tarjoutui mahdollisuus saunomiseen ja avantouintiin.

– Melkein kaikki osallistuivat ja kaikki osallistuneet myös uivat avannossa, kertoo Virkkunen.

Paluumatkalla retkeläiset tutustuivat jäänmurtajiin Helsingissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.