Etelä-Euroopassa kärsitään nyt hirmuhelteistä. Jos matkustat helteisiin, muista nämä seikat.
Helteet jatkuvat entistä hurjempina eri puolilla Eurooppaa. Kovinta kuumuus on Portugalin Morassa, jossa mitattiin eilen 46,6 asteen hellelukema.
Yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalolta muistuttaa, että keholla kestää kaksi viikkoa tottua uusiin lämpötiloihin, minkä vuoksi esimerkiksi suomalaisturistien elimistöt joutuvat koville etelän helteissä.
– Nestehukka ja lämpöhalvaus iskevät paljon nopeammin kuin kuvittelee. Tarvittaessa ihminen hikoilee paljon ja nopeasti ja menettää siten vettä ja elektrolyyttejä nopeasti.
Hikoilu on elimistön keino viilentää itseään. Jos hikoilu helteellä loppuu, on se merkki nestehukasta ja siitä, ettei kehon oma viilennysjärjestelmä enää toimi, Lagus kertoi MTV Katsomon Kesämyytit-sarjassa.
– Siinä vaiheessa on jo kiire ja kannattaa soittaa 112.
Lue myös: Käytätkö jotain näistä yleisistä lääkkeistä? Voit olla isommassa riskissä auringon ja kuumuuden haitoille
Vältä matkustelua tai varmista ainakin tämä seikka
Lagus kertoo MTV Uutisille, että hän jopa välttäisi lähtemästä matkalle hirmuhelteisiin.
– Helteessä on äärettömän tärkeää, että lämmöstä pääsee pois nopeasti. Hotellista kannattaa varmistaa, että siellä on ilmastointi, hän sanoo.
– En lähtisi mihinkään, jossa ei ole varmuutta siitä, että pääsee kuumuutta pakoon.
Lagus muistuttaa, että helteisissä kohteissa on aina oltava varasuunnitelma sen varalle, että huono olo iskee ja kehoa pitää päästä viilentämään nopeasti.
– Mekaaninen tuuletus ei enää viilennä yli 30 asteessa. Vaatteita voi kostuttaa tai mennä viileään kylpyyn.
Myös nesteytys on erityisen tärkeää.
– Kun äärilämpötilat tulevat nopeasti, kannattaa juoda normaalia enemmän. Nestettä ei kuitenkaan tule juoda paljon kerralla, koska se tulee virtsana ulos. Jatkuva pieni nesteytys on parempi.
Lue myös: Mitä helteellä kannattaa juoda? Ravitsemusterapeutti vastaa
Myös lääkkeet lisäävät riskiä
Ennen helteissä liikkumista on myös hyvä varmistaa, aiheuttavatko omat perussairaudet tai lääkitykset heikentynyttä lämmönsietokykyä.
Esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit sekä keuhkosairaudet lisäävät helteen terveysriskejä. Myös monet lääkkeet, kuten nesteenpoistolääkkeet lisäävät kuivumisen riskiä helteillä.
– Kannattaa apteekissa kysyä asiasta jo ennen reissua, Lampi vinkkaa.