Milloin helle on riski terveydelle? Huolestu, jos hikoilu loppuu

Ovatko kuivat huulet merkki nestehukasta? 3:20
KATSO MYÖS VIDEO: Kertovatko kuivat huulet nestehukasta? Yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta vastaa.

Mitä korkeammaksi ulkolämpötila nousee ja mitä pidempään hellejakso kestää, sitä suurempi terveysriski se on perussairaille ja vanhuksille, mutta myös perusterveelle työssäkäyvälle ihmiselle. Lääkärit kertovat, mistä lämpösairauden tunnistaa.

Siinä missä sopivan lämmin keli voi auttaa rentoutumaan ja olla hyvinvointia lisäävä tekijä, ovat korkea ulkolämpötila ja pitkään jatkunut helle todellisia terveysriskejä ihan jokaiselle.

Helteestä puhutaan Suomessa, kun lämpötila ylittää 25 astetta. Ilmatieteenlaitos antaa hellevaroituksen, kun lämpötila lähestyy tai ylittää 27 astetta ja päivän keskilämpötila nousee jopa 20 asteeseen.

Yksinkertaisesti voidaan sanoa, että mitä korkeammaksi lämpötila nousee, sitä suurempi on riski terveydelle. Jos helle kestää yli kolme tai neljä päivää, alkaa myös sisälämpötila lämpenemään merkittävästi, jolloin palautuminen ei ole mahdollista edes yöaikaan, kertoo THL:n ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren Huomenta Suomessa.

Helteen terveysriskit liittyvät sekä kehon lämmönsäätelyyn että nestetasapainon ylläpitoon.

Jos on perussairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia tai hengityselinsairauksia, on elimistön lämmönsäätely vaikeampaa. Myös iäkkäille helteet tarkoittavat ihan todellisia terveysriskejä.

Ikäihmisillä on tavallista, etteivät he samalla tavalla tunne janon tunnetta tai lämmön vaikutuksia. Pitäisi muistaa juoda, vaikka ei tule janon tunnetta.

Lämpöuupumus kehittyy päivien kuluessa

Lämpöuupumus on hitaasti, yleensä viikkojen aikana, kehittyvä tila, joka oireilee väsymyksenä, ärtyneisyytenä, päänsärkynä ja pahoinvointina.

Uupumuksen vuoksi pitkien hellejaksojen aikana työtapaturmat lisääntyvät todella paljon, kertoo Terveystalon yleislääkäri Emilia LagusKesämyytit-sarjassa.

Lämpöhalvaus on henkeä uhkaava tila, joka voi kehittyä nopeastikin

Koska tyypillisesti lämpöhalvaus kehittyy lämpöuupumuksen seurauksena, ovat niiden oireet hyvin samankaltaisia.

Siinä missä lämpöuupumus kuitenkin jää usein heikkoon oloon, aiheuttaa lämpöhalvaus oksentelua ja mahdollisesti myös sekavuutta.

Sen tunnistaa siitä, että iho muuttuu viileäksi ja nihkeäksi. Pulssi voi olla heikko, kertoo Grotenfelt-Enegren.

Kun on kyseessä lämpöhalvaus, niin hikoilu on jo loppunut tai loppumassa. Toki matkalla lämpöhalvaukseen ihminen hikoilee paljon, kun keho yrittää viilentää itseään, Lagus kertoo.

Mikäli epäilee lämpöhalvausta itsellään tai läheisellään, tulee hakeutua viipymättä lääkäriin.

Mielellään soittaisi ihan 112, jos epäilee, että on lämpöhalvaus tulossa, Lagus kehottaa. 

Ovatko kuivat huulet merkki nestehukasta ja mistä merkeistä nestehukan tunnistaa? Nestehukasta tietoa yllä olevalla videolla.

Auringonpistos on hermoston reaktio

Auringonpistoksen erottaa lämpöuupumuksesta ja -halvauksesta siitä, että sen oireet tyypillisesti hellittävät nopeasti, kun siirtyy pois auringosta, juo vettä ja lepäilee hetken, kertoo Lagus.

Se on hermoston reaktio auringon säteilyyn. Auringonpistos on yleinen lapsilla, kertoo Grotenfelt-Enegren.

Katso myös: Suojaako päähine auringonpistokselta?

Suojaako päähine auringonpistokselta? 1:22
Yleislääkäri Emilia Lagus murtaa sairausmyyttejä Kesämyytit-sarjassa.

Kuinka vaarallista sinilevä todella on? Entä miksi kuumuus turvottaa sormia ja varpaita?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella selvitetään, mitkä kesäisiin vaivoihin ja sairauksiin liittyvät myytit tulevat murretuiksi. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös eläinlääkärin, ihotautilääkärin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Voiko järvestä saada syyhyn? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat