Suomalaiskomentaja: Ei epäselvyyttä, että kyseessä on sukellusvene

Ruotsi uskoo vahvasti, että sen vesillä on vieraan vallan toimintaa 4:37

MTV:n Kymmenen uutisissa vieraillut komentaja evp. Jyrki Berner pitää päivänselvänä, että Ruotsin aluevesillä on liikkunut sukellusvene.

– Äskeisen kuvan perusteella ei ole epäselvää, että se on sukellusvene. Jos siinä ei ole pinta-alusta, saarta tai tolppaa pystyssä. Ruotsalaisamiraali sanoi, että kohde tuli ja hävisi siitä, niin kyllä se silloin sukellusvene on, Berner kommentoi Ruotsin puolustusvoimien julkaisemaa otosta. 

Suomen vedenalaista puolustusta kehittänyt Berner lisäsi, että kuvan perusteella on vaikeaa päätellä, oliko kyseessä mahdollisesti pienoissukellusvene vai suurempi alus.

Signaalitiedot talteen?

Bernerin mukaan sukellusvenehavainnon ajankohta on tuskin sattumaa.

– Ruotsissa oli käynnissä iso merisotaharjoitus, varmasti isoin kylmän sodan jälkeen. Ehkä yksi motiivi on se, että näiden Ruotsin puolustusvoimien pinta-alusten signaalia pyritään saamaan myöhempää käyttöä varten talteen.

Käynnissä on siis oikea sotilasoperaatio?

– Tiedustelusta tässä on kysymys. 

Berner sanoi toivovansa, että tapaukseen saadaan lisäselvyyttä. 

– Kyllähän tämä on todella vakava välikohtaus tai operaatio. Kun tämä toivottavasti tästä selviää, niin kyllä aikamoisia selittelyjä tulee diplomaattisesti ja sotilasjohdolle ja valtiojohdolle. 

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, miten Ruotsi mahdollisesti reagoi sukellusvenehavaintoon, mutta uskoo, että viime vuosina kiirisinhallintaan keskittynyt maa sai herätyksen. 

Lue myös:

    Uusimmat