Mainos

Suomalaiskinkkua ei halpa tanskalainen syrjäytä

Halpa tanskalainen kinkku ei ole syrjäyttänyt kotimaista vaihtoehtoa. Myös suomalainen kinkku käy hyvin kaupaksi, vaikka tanskalaisen kinkun kilohinta on kaupassa vähintään kymmenen markkaa halvempi.

Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Veli Saarenheimon mukaan vähittäiskauppiaat arvelevat, että tanskalaiskinkku ei välttämättä päädy joulupöytään, vaan kuluttajat käyttävät sitä ruoaksi myös jollain muulla tavalla.

Suomalaiset syövät Saarenheimon mukaan jouluisin noin 600000-700000 kinkkua. Tästä 10-15 prosenttia on arvioitu tuonnin osuudeksi. Käytännössä kaikki tuontikinkut ovat peräisin Tanskasta, sillä muista maista niitä ei juuri tuoda. Venäjän kysynnän romahdettua tanskalaiset alkoivat kaupata sianlihaa Suomeenkin "hinnalla millä hyvänsä".

Laadullisesti tanskalainen ja kotimainen kinkku ovat samalla viivalla. -Tanskassa valvonta on ihan yhtä hyvää kuin Suomessa, Saarenheimo kertoo.

Suomalainen liha halpaa

Lihakeskusliitto muistuttaa myös, että Suomessa liha on halpaa. Tämä tosiasia on liiton mukaan jäänyt liiaksi huomiotta, kun on puhuttu elintarvikkeiden kalleudesta Suomessa.

Elintarviketiedon tilastojen mukaan Suomessa liha on halvempaa kuin useimmissa Euroopan maissa. Suomi jätti vuonna 1996 tehtyjen hintavertailujen perusteella taakseen mm. Saksan, Ranskan ja erityisen halpana pidetyn Hollannin. Lihatuotteet olivat vain neljä prosenttia EU-maiden keskiarvoa kalliimpia.

Elintarvikkeet ovat muutenkin lähellä keskieurooppalaista hintatasoa. Kuluttajatutkimuskeskuksen äskettäin julkaisema hintavertailu osoitti, että Suomessa on Sveitsin ja muiden Pohjoismaiden jälkeen kalleimmat elintarvikkeet. Lihakeskusliitto muistuttaa kuitenkin, että vertailussa todettiin Suomen hintojen olevan lähempänä Keski-Euroopan kuin muiden Pohjoismaiden tasoa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.