Mainos

Suomalaiskeksintöjen huippupäivä: Genitaalitunnistus, avaruusmatkoja, Myllysilta nousee ilmapalloilla

Huhtikuun ensimmäinen päivä tänä vuonna jää historiaan suomalaiskeksintöjen huippupäivänä. Useat verkkolehdet kertovat suomalaisten aivojen tuottamista suuren luokan keksinnöistä ja arkipäivän innovaatioista.

Tänään iltayhdeksän jälkeen suomalaisiin pankkeihin ja julkisiin verkkopalveluihin voi tunnistautua vain sukuelimiin liitetyillä niin sanotuilla genitaalilukijoilla, kertoo Tietoviikko.

Verkkolehden mukaan genitaali- eli sukuelintunnistus korvaa pankkien avainlukulistat ja muut tunnistustavat suomalaisissa nettipalveluissa tästä päivästä lähtien.

Suomalaisinnovaatiolle odotetaan valtaisaa penetraatiota maailmanmarkkinoilla.

Genitaalilukija on kansalaisille ilmainen. Lukijaa voi pitää huomaamattomasti vaatteiden alla koko päivän. Kummallekin sukupuolelle on omat mallinsa.

Sukuelinlukijan voi hakea omakseen tänään aamuyhdeksästä lähtien kaikilta kaupungin- ja kunnantaloilla. Lukijan sovittaminen on mahdollista, jotta sen käyttö olisi mahdollisimman miellyttävää, kertoo Tietoviikko.

Genitaalitunnistuksen on kehittänyt Suomen salaisen tutkimuskeskuksen (SST) digitaalianatomian laitos.

Uutta tunnistautumistapaa esitellään Helsingin Senaatintorilla kello 12 järjestettävässä kansalaisjuhlassa. Genitaalilukijan käyttöönottoa, asennusta ja toimintaa esittelevät ministerit, jotka myös vastaavat kysymyksiin, tietää Tietoviikko.

Myllysilta nousee sittenkin

Turun Sanomien mukaan Turun Myllysillan korjaukseen on käytetty ainutlaatuista menetelmää, jossa silta nostetaan entiseen asentoonsa ilmakulttuurin avulla.

Menetelmää ei ole aiemmin käytetty Suomessa, eikä tiettävästi missään muuallakaan maailmassa. Kulttuuripääkaupunki Turku on saanut menetelmän käyttöönsä avoimen hankehaun kautta tulleista hakemuksista.

- Ilmakulttuurihakemus olisi ilman muuta pitänyt huomioida jo kulttuuripääkaupunkiohjelman hankkeita valittaessa. Onneksi muistimme sen nyt, iloitsee ohjelmajohtaja Suvi Innilä kulttuuripääkaupunkivuotta valmistelevasta Turku 2011 -säätiöstä.

Ilmakulttuurimenetelmän ainutlaatuisuus perustuu nimensä mukaisesti ilmaan. Myllysiltaan kiinnitettiin huhtikuun ensimmäisen päivän kunniaksi 40 halkaisijaltaan metrin kokoista oranssia ilmapalloa. Pallot nostavat Myllysiltaa ylöspäin puuttuvat 126 senttiä.

Seuraavaksi avaruuteen

Tekniikka ja Talous kertoo Malmin lentokentän saaneen EU:lta luvan avaruusturismiin. Avaruusturismin pioneeri Virgin Galactic aikoo lennättää turisteja Pohjois-Amerikassa.

Malmin lentokenttä sai kolmen vuoden hakemusprosessin jälkeen Euroopan unionin hyväksynnän avaruusturismilentoja varten. Päätös voi tarkoittaa kentän purkutuomion perumista ja asuinrakentamisen keskeyttämistä alueella.

EU on perustellut päätöstään kentän ihanteellisella sijainnilla.

- Mikäli lentolaitteessa ilmenee teknisiä ongelmia nousun aikana, se voi laskeutua turvallisesti Helsinki-Vantaan pääkiitotielle lähes suoraan etusektoriin, perustelee Ilmailuturvallisuuskeskuksen tiedottaja Sakari Östermalm.

- Koska eurooppalaisten avaruusturistien ei tarvitse enää matkustaa Amerikkaan asti, he säästävät paljon rahaa lentolipuissa. Se tuo avaruuslennot yhä useamman ulottuville, kertoo viime vuonna perustetun Malmi Space Travelin tiedottaja Denzel Dexter. Dexter on tuttu myös BBC:n komediasarja The Fast Show:sta, jossa hän esiintyy professorina

Malmi Space Travelin valitsemalla avaruuslentoyrittäjällä tulee olemaan monopoli toiminnan alkuvaiheessa, sillä lupa myönnetään EU:n säädösten mukaan vain yhdelle lentokentälle kerrallaan 10 vuoden ajaksi.

Turku iskee jälleen: Taajamerkit uusiksi

Turun Sanomien mukaan taajamamerkit muutetaan monikulttuurisemmiksi

Tieviranomaiset ovat nyt ryhtyneet vaihtamaan taajama-alueiden alkamisesta ja päättymisestä kertovia liikennemerkkejä uusiin.

Taajamamerkeissä oleva kuva muuttuu, koska Suomi on Unescon monikulttuurisuussopimuksen allekirjoittajana sitoutunut käyttämään liikennemerkeissään ja tienviitoissaan uskonnollisesti ja kulttuurisesti neutraaleja symboleita.

Taajamamerkissä oleva kaupungin siluettikuva on tähän asti sisältänyt suipon mustan kolmion, joka on yleisesti mielletty kristilliseksi kirkoksi. Tämä on herättänyt vastustusta islamilaisissa maissa.

Aluksi harkittiin kuvion poistamista, mutta liikennepsykologien mukaan koehenkilöillä oli vaikeuksia hahmottaa vierekkäisiä nelikulmioita enää rakennuksiksi.

Nyt taajamamerkkiin on lisätty kaksi muutakin uskonnollista rakennusta eli moskeija ja ortodoksikirkko.

Kotimaassa on herättänyt jonkin verran epätietoisuutta se, voiko Suomi edelleenkin käyttää evankelisluterilaisiin kirkkoihin opastavia Tiekirkko-viittoja.

– En näe siinä mitään ongelmaa. Voittehan te käyttää myös merkkejä Road mosque ja Road synagogue (Tiemoskeija ja tiesynagoga). Sehän riippuu ihan tapauksesta, vinkkaa Unescon asiantuntija.

Jyväskylä päästää koirat hiihtoladuille

Jyväskylä suunnittelee koiranulkoiluttajien päästämistä osalle latuverkostoa jo ensi talvena, kertoo Keskisuomalainen.fi. Vastaavasti osa kevyenliikenteenväylistä pyhitetään hiihtäjille ja liitetään yhdysladuilla latuverkostoon.

Jyväskylän urheilulautakunta kokoontuu tänään päättämään, mitkä latuosuudet avataan koirille ja mitkä kevyenliikenteenväylät lumetetaan hiihtäjille.

Ulkomailta kajahtaa: Formuloista kolmipyöriä

MTV3:n uutisten urheilu paljastaa Formula-autojen tulevan muodonmuutoksen: autoista pudotetaan neljännet pyörät kokonaan pois.

Bernie Ecclestonen tänään 1. huhtikuuta junttaama radikaali sääntömuutos F1-autojen modifioinnista on saanut yksimielisen hyväksynnän Kansainvälisessä autoliitto FIA:ssa. Myös kaikki F1-tallit seisoivat F1-kolmipyörä –uudistuksen takana.

F1-sarjan kiinnostavuuden lisäämiseksi F1-sarjan autot muutetaan kolmipyöräisiksi, jotta ohitustilanteita syntyisi enemmän autojen vajavaisesta ohjautuvaisuudesta johtuen.

Vielä tulevan viikonlopun Malesian GP:ssä kaasutellaan perinteisillä nelipyöräisillä kulkupeleillä, mutta jo Kiinan GP:ssä (16.-18.4.) kaikilla talleilla pitää olla käytössään F1-kolmipyörät.

Täysin uutta F1-autojen rengasmäärän muuttaminen rata-autoilun kuninkuusluokassa ei suinkaan ole, sillä esimerkiksi 1970-luvulla F1-talli Tyrrell (Tyrrell P34) käytti kuusipyöräisiä menopelejä.

Harlin tekee Litmasesta elokuva

Etelä-Suomen Sanomat tietää kertoa, että Lahden maamerkki, hakkapeliittapatsas, saa tehdä tilaa futislegenda Litmasen patsaalle. Eikä tässä kaikki: Renny Harlin tiettävästi ohjaa Litmasen elämäkertafilmin.

Kuopion kuulun Veljmies-patsaan tilalle kohoaa puolestaan Hevipoika-patsas, kertoo Savon Sanomat.

Radio Kajaus puolestaan yllätti kertomalla, että Paavo Väyrynen on luopunut keskustan puheenjohtajuuden tavoittelusta. Radion mukaan Väyrynen on valittu puolustusliitto Naton varapääsihteeriksi Euroopan alueelle.

Satakunnan Kansa kertoo, että jalkapallotähti David Beckham siirtyy Porin Palloilijoihin ja että Rolling Stones -yhtye palaa Porin Yyteriin. Rollarit esiintyivät Yyterissä 1960-luvulla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.