Mainos

Suomalaisjoukkoja lisää Libanoniin jo kesäkuussa

Suomalaiset YK-täydennysjoukot ovat valmiit lähtemään Libanoniin noin neljän viikon kuluttua siitä, kun Suomen hallitus tekee asiasta päätöksen, YK-koulutuskeskuksen järjestelytoimiston toimistopäällikkö majuri Kari Toivonen kertoo.

Toivosen mukaan YK-reserviläisiä on noin 4000, joista 90 miehen lisäjoukko saadaan helposti kokoon. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että lähtijät tarvitsevat viikon tai puolitoista aikaa siviiliasioidensa järjestelyyn. Lyhyen koulutuksen ja varustuksen jälkeen joukko on valmis matkaan.

YK on esittänyt Suomellekin pyynnön Unifil-rauhaturvajoukkojen vahvistamisesta. Seuraavaksi odotellaan Suomen hallituksen virallista päätöstä. Sen jälkeen Suomen pataljoonan komentaja esittää YK-koulutuskeskukselle pyynnön, minkälaisia joukkoja vahvistukseksi tarvitaan. Niinisalossa toimiva YK-koulutuskeskus kokoaa lähtijät. Lisäjoukko voidaan Toivosen mukaan lennättää Libanoniin yhdellä lentokoneella. Perillä on riittävästi raskasta kalustoa ja muuta varustusta. Toivonen oli tänään katsastamassa tilannetta paikalla Libanonissa.

Suomen rauhanturvapataljoonan operaatiopäällikkö Jukka Valkeajärvi kertoi Libanonista, että viime yö sujui suomalaisten valvomalla vyöhykkeellä ilman välikohtauksia. Vilkas liikenne Etelä-Libanoniin ja takaisin jatkuu.

-Lähinnä liikkeellä on turisteja ja paikallisia asukkaita, jotka haluavat käydä vapautetulla alueella katsomassa, miltä siellä näyttää, Valkeajärvi sanoo.

Keskiviikko julistettiin Libanonissa vapautuksen päiväksi ja vapaapäiväksi libanonilaisille. Koska kaikki eivät ehtineet käyttää tilannetta hyödykseen, vapaata jatkettiin myös torstaina.

Ruotsiltakin joukkoja Libanoniin

Myös Ruotsi on valmis lähettämään rauhanturvaajia Libanoniin. Puolustusministeri Björn von Sydowin mukaan Ruotsi voi kesäkuussa lähettää Libanoniin nelisenkymmentä rauhanturvaajaa. Ruotsalaisrauhanturvajat liittyisivät Libanonissa toimivaan suomalaiseen rauhanturvapataljoonaan.

Norja, Tanska, Puola ja Kanada puolestaan keskustelevat yhteisen joukon lähettämisestä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.