Mainos

Suomalaisista tulee oman eläkkeensä vartijoita

Suomalaiset laitetaan nyt itse vahtimaan oman eläkkeensä kertymistä. Noin kolme miljoonaa 18-67-vuotiasta palkansaajaa ja yrittäjää saa postissa kotiinsa oman työeläkeotteen marraskuun loppuun mennessä. Ensimmäiset otteet tulevat luukusta jo huhtikuun puolivälissä.

Postitusrumbasta jäävät paitsioon ne työläiset, jotka ovat ahertaneet koko uransa kunnissa, kirkon tai valtion leivissä. Mutta jos on työskennellyt yksityisellä puolella, ote tulee tästä lähtien joka vuosi.

-Ihmiset tuntevat huonosti oman eläketurvansa. Toisaalta haluamme osoittaa ihmisille, mihin työeläkemaksut menevät ja mitä sillä saa, perustelee johtaja Riitta Korpiluoma Eläketurvakeskuksesta.

Liki 50-vuotiasta järjestelmää haluttiin myös rukata niin, että mahdolliset työsuhde-puutteet selviäisivät jo ennen kuin eläke alkaa juosta.

-Mitä vanhempia asiat ovat, sitä vaikeampi niistä on saada tietoa. Pitäisi päästä tilanteeseen, jossa tietoja korjataan jo vuoden päästä työsuhteesta. Silloin verotiedot on saatavissa ja yrityksetkin vielä olemassa.

Yritysten lyhytikäisyys on Korpiluoman mukaan tyypillisintä rakennus-, ravintola- sekä työntekijävuokrausaloilla. Kadonneiden yritysten tietojen tarkistaminen esimerkiksi 20 vuoden päästä on hankalaa.

Vanhat puutteet eläkkeensaajan vastuulla

Tänä vuonna eläkeyhtiön on selvitettävä puutteet, jotka liittyvät kymmenen vuotta vanhoihin tai sitä nuorempiin työsuhteisiin. Tämä aika lyhenee jatkossa joka vuosi yhdellä vuodella niin, että vuonna 2013 yhtiöiden vastuulla ovat viisi vuotta ja sitä nuoremmat työsuhteet.

Tätä vanhemmat tiedot kuuluvat eläkkeensaajan kontolle.

- Niistä pitäisi olla tallessa palkkakuitti tai tosite, josta näkyy työsuhteen kesto ja palkka.

Korpiluoma kuitenkin rauhoittelee, että valtaosan tulevan eläkeläisen tiedot ovat kunnossa. Kun aiemmin Eläketurvakeskus on postittanut otteita vuosittain noin 400000 suomalaiselle, korjauksen tarpeesta on ilmoittanut vajaa kaksi prosenttia. Korpiluoma vakuuttaa myös, että heidän omassakin valvonnassa puutteet ovat harvinaisia. Tämä valvonta jatkuu, vaikka ihmisille sysätään aiempaa enemmän vastuuta eläkeotteesta.

50 vuotta täyttäneet saavat otteessaan vielä lisänä arvion tulevan vanhuuseläkkeensä suuruudesta. Porkkanana otteessa on laskettu eläkkeen suuruus, jos se alkaa 63, 65 tai 68 vuoden iässä. Tällä Korpiluoman mukaan halutaan kannustaa ihmisiä jatkamaan töissä aiempaa pidempään.

Julkinen puoli mukaan 2011

Eläkeotteista puuttuu siis julkisella puolelta kertyneet eläkkeet. Valtiokonttorin vakuutusjohtajan Timo Laitisen mukaan syynä tähän on erot yksityisen ja julkisen puolen eläkejärjestelmien kesken. Tämä puute koskee noin 700000 tulevaa eläkkeensaajaa ja se korjautuu vuoden 2011 jälkeen. Tuolloin eläkkeen saaja näkee koko eläkkeensä samalta otteelta.

Lampinen kuitenkin rauhoittelee julkisen puolen palkansaajia, että heitä koskevat tiedot säilyvät tallessa toisin kuin yksityispuolella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.