Mainos

Suomalaisia selvittämään Irakin joukkohautoja?

Eri puolilla Irakia on satoja joukkohautoja, joita on tarkoitus aluksi arvioida myös suomalaisvoimin. Ryhmän lähdöstä Irakiin ei tosin ole vielä tietoa.

Saddam Hussein kukisti valtakautensa aikana hallintoaan vastaan nousseet kapinayritykset verisesti. Eri puolilla Irakia on satoja joukkohautoja, joiden tutkimisessa Irakin miehityshallinto CPA on kääntynyt Suomen puoleen.

Suomalaisasiantuntija, oikeushammaslääkäri Helena Ranta (kuvassa) Helsingin yliopistosta korostaa, että kyseessä on vasta oletettujen joukkohautojen arviointi, ei esimerkiksi todistusaineiston kerääminen mahdollisia oikeustoimia varten.

- Todistusaineiston kerääminen edellyttää kyllä huomattavasti pidempää työskentelyä alueella. Mukana on ehdottomasti tärkeänä tekijänä myös kuolemansyyn sekä kuolemaan myötävaikuttaneiden tekijöiden selvittäminen sekä lisäksi vielä todistusaineiston kerääminen, Ranta kertoo.

Miehityshallinnon ja YK:n välit eivät ole parhaat mahdolliset. Ranta ei kuitenkaan pelkää, että hänen ryhmänsä joutuisi kansainvälisen politiikan pelinappulaksi.

- Ei meitä ole ainakaan toistaiseksi ole onnistuttu käyttämään sitaateissa hyväksi. Uskoisin myös, että pystymme säilyttämään puolueettomuutemme ja riippumattomuutemme, jos menemme Irakiin.

Balkanilla 1990-luvulla joukkohautoja selvittäneen Rannan johtama ryhmä odottaa yhä lähtöä, joka riippuu kahdesta ministeriöstä. Ulkoministeriön mukaan Irakissa on liian turvatonta, eivätkä siviilikriisihallintaa hoitava sisäministeriö ja Rannan ryhmä ole päässeet yksimielisyyteen sopimuksesta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.