Mainos

Suomalaisia evakuoidaan Aasian kriisialueilta

Kymmeniä suomalaisia on yhä tavoittamatta tuhoalueilla.

Suomalaiset matkanjärjestäjät ovat jatkaneet suomalaisturistien tavoittelemista Aasian katastrofialueilta. Suurimpien matkatoimistojen mukaan suomalaisia on hyökyaaltojen runtelemilla alueilla Thaimaassa, Sri Lankassa ja Indonesiassa yli kolmetuhatta. Heistä kymmeniä ei ole vielä tavoitettu.

Matkatoimistojen tietoon ei aamupäivään mennessä ollut tullut kuolemantapauksia. Vakuutusyhtiöiden yhteiselimen SOS Internationalin saamien tietojen mukaan kuitenkin yksi suomalainen olisi saanut surmansa Thaimaassa. Suomen ulkoministeriö ei ole pystynyt vahvistamaan tietoa.

Loukkaantuneita on useita, joista osa on sairaalahoidossa. Matkatoimistojen mukaan kukaan heistä ei kuitenkaan ole loukkaantunut vakavasti, vaan suurin osa suomalaisten vammoista on luunmurtumia, ruhjeita tai haavoja.

Suomi tehostaa evakuointia

Suomalaiset on tarkoitus evakuoida Etelä-Aasian kriisialueilta mahdollisimman nopeasti. Suomen viranomaiset osoittavat yhteistyössä SPR:n ja matkatoimistojen kanssa voimavaroja kaikkien kriisialueella olevien suomalaisten tavoittamiseksi ja välittömän avun antamiseksi.

Ministeriöiden valmiuspäälliköt saivat tämänaamuisessa kokouksessaan ulkoministeriön, Suomen Punaisen Ristin ja matkatoimistojen edustajilta tietoja tilanteesta Aasian kriisialueella. Asiaa tarkasteltiin myös suomalaisten kannalta. Tilanteesta on informoitu myös pääministeriä ja valtioneuvoston muita jäseniä.

Kokouksessa todettiin, että Suomi tehostaa evakuointia niin, että kaikki kriisialueella olevat suomalaiset evakuoitaisiin mahdollisimman nopeasti. Käytännön toimien koordinoinnista ja tiedottamisesta vastaa ulkoasiainministeriö.

Tuhoalueella paljon pohjoismaalaisia

Useiden ruotsalaisten pelätään saaneen surmansa katastrofissa. Ruotsalaisia on viettämässä joulunaikaa Thaimaassa ehkä jopa 20 000. Fritidsresorin mukaan heistä 800:aan ei ole saatu yhteyttä. Ruotsin ulkoministeriö on ilmoittanut tähän mennessä kahden ruotsalaisen menehtyneen.

Norjan ulkoministeriö on ilmoittanut viiden norjalaisen kuolleen. Lisäksi yli sata maan kansalaista on kateissa Thaimaassa.

Hankalinta on ollut saada yhteyttä lomailijoihin Khao Lakin saarella Thaimaan länsirannikkolla. Saarella on myös noin sata suomalaista. Finnmatkojen mukaan kaikkiin Khao Lakin suomalaisiin ei ole vielä saatu yhteyttä.

Keräysvaroilla apua

Useat maat lupasivat jo eilen lähettää apua Aasian maille. Suomen ulkoasiainministeriö on tänään myöntänyt 500 000 euroa Suomen Punaisen Ristin kautta maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Euroopan unioni myönsi avustustoimiin alkuvaiheessa kolme miljoonaa euroa.

Suomessa Punainen Risti käynnisti pikaisesti keräyksen uhrien auttamiseksi. Tavoitteena on saada kokoon viisi miljoonaa euroa.

Keräykseen voi osallistua soittamalla lahjoituspuhelimeen numeroon 0600-414141. Yhdellä puhelulla lahjoittaa rahastolle 20 euroa. Vaihtoehtoisesti rahaa voi siirtää katastrofirahaston tileille numeroihin 221918-68000 ja 578007-10011649.

Kriisipäivystys vastaa tiedusteluihin ja antaa tukea

Ulkoministeriö jatkaa tänään kriisipäivystystä Kaakkois-Aasiassa olevien suomalaisturistien sekä heidän omaistensa ja ystäviensä auttamiseksi.

Kriisipäivystyksen numero on 010 802 266. Numero ruuhkautui pahoin jo eilen. Ulkoministeriöstä muistutetaankin, että omaisia ja ystäviä kannattaa yrittää myös itse tavoitella matkapuhelinnumeroista. Mikäli puhelut eivät mene läpi, tekstiviestit saattavat onnistua.

Eilisillan aikana kriisipäivystys vastaanotti satoja puheluja suomalaisilta, jotka eivät olleet tavoittaneet maanjäristysten ja hyökyaaltojen tuhoalueella olevia läheisiään.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että kriisipäivystys ottaa vastaan etsittävien henkilötiedot. Ministeriö pyrkii saamaan matkalla oleviin yhteyden New Delhin ja Bangkokin suurlähetystöjen sekä Phuketiin perustettavan tilapäisen konsulaatin kautta.

Myös Punainen Risti on avannut henkisen tuen auttavan puhelimen numeroon 020 366 266. Auttava puhelin on tarkoitettu henkiseksi tueksi ensisijaisesti heille, joilla on läheisiä Kaakkois- ja Etelä Aasiassa maanjäristyksen ja hyökyaaltojen runtelemalla alueella.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-SVT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.