Suomalaisfirmalle tuli hoppu – ostaa käytettyjä autoja 15 miljoonalla eurolla: "Juuri nyt todella kriittistä"

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Oletko hankkimassa käytettyä autoa? Tässä vaihtoautoketju Kamuxin vinkit käytetyn auton ostamiseen.

Suomalaisen autoliikeketjun mukaan vaihtoautot viedään nyt käsistä vastoin odotuksia. Se investoi 15 miljoonaa euroa varastojensa välittömään kasvattamiseen.

Koronavirus on tehnyt valtaisaa tuhoa niin autoteollisuudelle kuin -kaupallekin jo tovin. Pahiten on kärsinyt uusien autojen myynti.

Kaksi suurta käytettyjä autoja myyvää ketjua, J.Rinta-Jouppi Oy sekä Saka, raportoivat kuitenkin huhtikuussa jopa tavanomaista paremmista käytettyjen autojen myyntiluvuista.

– Olemme panostaneet jo pitkään siihen, että auton ostaminen on helppoa mistä tahansa. Etäostaminen, auton kotiinkuljetus ja autojen esittely etänä ovat toki korostuneet, Sakan toimitusjohtaja Eero Poukkula avasi ennakkoon arvioitua positiivisemmaksi osoittautuneen tilanteen taustoja MTV Uutisille huhtikuussa.

Jättisatsaus vaihtoautovaraston kasvattamiseen

J. Rinta Jouppi kertoo tiedotteessaan investoivansa 15 miljoonaa euroa varastojensa kiireelliseen täydentämiseen, sillä sen mukaan vaihtoautojen kysyntä on kovassa nousussa.

Ketjun käytettyjen henkilöautojen kauppa kasvoi kuluneen vuoden huhtikuussa vajaat 10 prosenttia ja toukokuussa jopa 15 prosenttia, huolimatta koronavirustilanteen aiheuttamasta globaalista epävakaudesta.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan vastaavat käytettyjen henkilöautojen myyntilukemat koko maan osalta olivat huhtikuussa -19 prosenttia ja toukokuussa -5,5 prosenttia.

Uusien autojen myynti romahtanut, käytetyt porskuttavat

Uusien ajoneuvojen myynnin arvioidaan jäävän tänä vuonna koko maassa noin neljänneksen viime vuodesta. Kevään ensirekisteröintien määrä jatkoi toukokuussa laskuaan, joka alkoi maaliskuussa ja on syvenemässä kesää kohti siirryttäessä.

Suomen suosituimpien automerkkien myynti putosi kammottavalla tavalla viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kyse ei ollut mistään pienestä notkahduksesta, vaan ensirekisteröinnit romahtivat pahimmillaan 70 prosenttiyksiköllä.

Autoala on ennakoinut, että henkilöautojen koko vuoden ensirekisteröintimäärät ovat tänä vuonna jäämässä noin 85 000 autoon, mikä olisi vähemmän kuin kertaakaan koko 2000-luvulla.

– Lukemat ovat ennätyksellisen alhaiset. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuluttajat eivät korvaa vanhoja autoja uusilla, vaan vanha auto vaihdetaan usein jo omistuksessa olleeseen. Samalla osa ostaa käytetyn auton ilman vaihtokauppaa, J. Rinta-Joupin myyntijohtaja Markku Ala-Hakuni kertoo yhtiön tiedotteessa.

Seurauksena on se, että käytettyjen henkilöautojen varasto supistuu entisestään niiden kysynnän kasvaessa. Vaihtoautovarastoon investointi poistaa Ala-Hakunin mukaan kasvun tiellä olevia esteitä.

– Näemme, että tällä hetkellä autokaupan puolella voittoja voidaan hakea erityisesti vaihtoautojen puolelta ja siksi sen vahvistaminen on meille juuri nyt todella kriittistä, yhtiön toimitusjohtaja Juha Rinta-Jouppi jatkaa samaisessa tiedotteessa.

Lähde: J. Rinta-Jouppi

Lue myös:

    Uusimmat