Mainos

Suomalaiset yhä lihavampia

Suomalaisista 54 prosenttia miehistä ja 38 prosenttia naisista on ylipainoisia.

Kuntosalikorttien ja laihdutusvinkkien luvatussa maassa Kansanterveyslaitoksen tuore elintapatutkimus on karua luettavaa: suomalaiset ovat lihavia ja lihovat edelleen.

Näin siitäkin huolimatta, että suomalaiset liikkuvat vapaa-aikanaan entistä innokkaammin ja syövät yhä terveellisemmin. Silti 54 prosenttia miehistä ja 38 prosenttia naisista on ylipainoisia.

- Suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa on hirvittävän helppo luisua siihen, että syödään pieniä aterioita, joissa on paljon energiaa. Nykyinen istuva elämäntyyli puolestaan kuluttaa energiaa vähän, sanoo tutkija Marjaana Lahti-Koski Kansanterveyslaitokselta.

Koulutettu väki on omaksunut terveellisemmät ruokailutottumukset nopeammin kuin vähemmän koulutetut. Sen sijaan viinaa koulutettujen kurkuista valuu alas muita runsaammin.

Lasten tilanteesta vastuu myös kouluilla

Jos aikuiset lihovat, samaa tekevät myös lapset. Suomalaisista lapsista lähes joka viides on ylipainoinen. Tutkija Marjaana Lahti-Koski sanoo, että perheissä on menty napostelukulttuuriin ja lasten selkeä ateriarytmi on kadonnut.

Se, syökö lapsi tai nuori purilaisen vai kesäkeittoa, ei ole ainoastaan vanhempien vastuulla. Myös esimerkiksi opettajien tulisi kiinnittää asiaan huomiota. Koulujen välipala-automaatit eivät saa tutkijalta kiitosta.

Tupakointi vähentynyt

Suomalaisten tupakointi on sen sijaan vähentynyt vuodesta 2002 parilla prosentilla. Viime vuonna tupakkaa poltti päivittäin 26 prosenttia miehistä ja 19 prosenttia naisista.

Kansanterveyslaitos on seurannut suomalaisten elintapoja vuodesta 1978 lähtien.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.