Mainos

Suomalaiset tutkimaan Kosovon sotarikoksia?

Suomi harkitsee erikoisryhmän lähettämistä Kosovoon tutkimaan sotarikoksia.

Kosovo, joukkohauta ja Natosotilaita


Parinkymmenen hengen erikoisryhmään kuuluisi erilaisia asiantuntijoita hammaslääkäristä patologeihin. Uhrintunnistusryhmä tutkisi Kosovossa tehtyjä joukkosurmia. Ryhmän johtoon on valittu komisario Lars Grönroos Turun keskusrikospoliisista.

Haagin sotarikostuomioistuin pyysi loppukeväästä Suomea lähettämään aluelle erikoisryhmän. Operaation rahoitus ei kuitenkaan ole vielä selvä.

KRP: Suomalaisen palkkasotilaan odotetaan antautuvan


Albaanisiviilien surmaamisesta epäillyn 29-vuotiaan kempeleläismiehen olinpaikasta ei ole edelleenkään varmuutta. Keskusrikospoliisi toivoo yhä, että palkkasotilaana Kosovossa ollut mies antautuisi vapaaehtoisesti ja saapuisi itse Suomeen kuulusteltavaksi. -Yritän aina olla optimisti. Uskon suomalaismiehen punnitsevan ennen pitkää niin, että asia on paljon parempi selvittää ja että hän on mukana sitä selvittämässä, tutkinnanjohtaja Rabbe von Hertzen keskusrikospoliisista sanoo.

Von Hertzen myöntää kuitenkin, että miehen saaminen Suomeen on hankala tehtävä, ellei tämä tule vapaaehtoisesti. Mies on poliisin selvitysten mukaan majaillut viime päivinä todennäköisesti ainakin osan ajastaan Ruotsissa. Sataprosenttista varmuutta tästä ei kuitenkaan ole. Kempeleläismies on etsintäkuulutettu Suomessa. Von Hertzen ei halua kommentoida sitä, onko miehestä jo annettu etsintäkuulutus Suomen ulkopuolelle. Von Hertzen on parhaillaan virkamatkalla Tanskassa sopimassa suomalaisten ja tanskalaisten poliisien yhteistyöstä palkkasotilasasian selvittämiseksi. Tanskan poliisi esitti oikeusapupyynnön kahden suomalaismiehen kuulemiseksi, kun näiden nimet löytyivät serbiarmeijassa taistelleen tanskalaissotilaan osoitekirjasta. Toinen sotarikoksesta epäilty suomalainen palkkasotilas, 25-vuotias paimiolaismies, on vangittuna Suomessa. Turun käräjäoikeus määräsi hänet maanantaina vangittavaksi epäiltynä joukkotuhonnasta.

Poliisi kiistää penseän kohtelun

Kempeleläismies on ottanut viime päivinä useaan otteeseen yhteyttä eri tiedotusvälineisiin Suomessa. Yleisradion Radiouutiset kertoi tänään miehen päättäneen - vastoin aiempia lausuntojaan - ettei hän ainakaan toistaiseksi aio palata Suomeen ja antautua vapaaehtoisesti. Radiouutisten mukaan mies aikoo itse etsiä syyttömyytensä tueksi todistajia Jugoslaviasta ja Ukrainasta, koska keskusrikospoliisi suhtautui "penseästi" hänen yhteydenottoonsa. Hän soitti viime viikonloppuna keskusrikospoliisiin ja kehotti tutkijoita ottamaan yhteyttä näihin todistajiin.

Von Hertzen kiistää penseän kohtelun. Von Hertzen muistuttaa myös, ettei Suomen poliisi voi soittaa virka-asioissa omin päin Jugoslaviaan tai mihinkään muuhun maahan, vaan asiat etenevät solmittujen sopimusten mukaisesti. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi paikallisille poliisiviranomaisille esitettyä virka-apupyyntöä. -En viitsi hirveästi käydä sellaista juupas-eipäs-leikkiä. Mielestäni olisi ensisijaisen tärkeää saada hänet kuulusteltavaksi - kyllä me sitten kaikin tavoin yritämme kuulustella todistajia ja muita, joilla on asiaan jotain valaistusta. Puhelinsoittonsa jälkeen mies ei ole enää ottanut yhteyttä Suomen poliisiin. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.