Mainos

Suomalaiset syövät terveesti ja juovat sairaasti

Tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin pääkaupunkiseudun naisilla on terveelliset ruokailutottumukset, mutta alkoholia he juovat yhtä paljon kuin miehetkin.

Suomalaiset syövät yhä terveellisemmin, mutta erot maakuntien välillä ovat säilyneet. Lapin miestä eivät kasvikset kiinnosta ja Pohjanmaan mies ei juo rasvatonta maitoa. Satakuntalaisille taas maistuu voi paremmin kuin muille suomalaisille. Naiset ovat omaksuneet miehiä terveellisemmät ruokatottumukset koko maassa.

Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytymistä läpi vuosikymmenten seuraava Kansanterveyslaitoksen tutkimus pohjautuu noin 5000 suomalaisen elintapatietoihin vuodesta 1978 vuoteen 2005.

Terveellisten ruokailutottumusten edelläkävijöitä ovat tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudun naiset. Alkoholia he juovat kuitenkin lähes yhtä hanakasti kuin miehet koko maassa keskimäärin.

Alkoholinkulutus on lisääntynyt koko maassa, mutta eniten viinan kanssa lotraavat pääkaupunkiseudun miehet. Vähemmän kuin kahdeksan alkoholiannosta käyttäviä miehiä ja alle viisi annosta käyttäviä naisia löytyy eniten länsirannikon maakunnista.

Kypärä päähän ja turvavyö kiinni

Miesten tupakointi on vähentynyt suurimmassa osassa maata jo useiden vuosien ajan. Sen sijaan Kainuun ja Lapin miehet ovat tällä vuosituhannella jopa lisänneet sauhutteluaan. Naistenkin tupakointi on monissa maakunnissa edelleen lisääntynyt. Uudellamaalla ja Lapissa naiset tupakoivat eniten.

Tutkimuksessa kyseltiin myös liikennekäyttäytymistä. Esimerkiksi polkupyöräkypärää ja turvavyötä käyttävät tunnollisimmin pääkaupunkiseudun naiset. Turvavyötä takapenkillä käytetään jo hyvin yleisesti ja naiset miehiä tunnollisemmin. Sen sijaan länsirannikon miehet haraavat vielä vastaan sekä kypärän että turvavyön käytössä.

Ylipaino-ongelma on yleinen koko maassa, mutta jonkin verran useammin liikakiloja on karttunut Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen ja Satakunnan miehille ja naisille. Sen sijaan pääkaupunkiseudulla ylipaino-ongelmia on keskimääräistä vähemmän. Sielläkin suunta on ylöspäin.

Kansanterveyslain uudistus velvoittaa kuntia seuraamaan asukkaidensa terveyttä väestöryhmittäin. Tämä on pikkukunnille aikamoinen haaste, joten Kansanterveyslaitos patistaakin kuntia tiiviimpään yhteistyöhön esimerkiksi maakuntien tasolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.