Suomalaiset suosivat maakaasua

Suomalaisten energia-asenteet eivät ole juuri muuttuneet vuoden takaisista, selviää Energia-alan keskusliiton tänään julkistamasta kyselystä. Parhaana energiamuotona pidetään edelleen maakaasua, jonka käyttöä lisäisi 70 prosenttia kansalaisista. Myös vesivoimaan suhtaudutaan myönteisesti; sitä haluaisi lisätä 59 prosenttia.

Ydinvoiman vastustus on jonkin verran vähentynyt. Sen lisäämistä kannattaa nyt 35 prosenttia ja vastustaa 30 prosenttia kansalaisista. Vain 11 prosenttia haluaa kokonaan luopua ydinvoiman käytöstä.

Selvästi kielteisimmin suhtaudutaan kivihiileen, jonka käyttöä vähentäisi 52 prosenttia vastanneista. Myös turpeen suosio näyttää olevan hiipumassa.

Energian säästäminen houkuttaa suomalaisia entistä vähemmän. Lähes puolet oli nyt sitä mieltä, että säästämisestä ei ole hyötyä energiaongelmien ratkaisussa. Säästämisen kannalla oli yhä 41 prosenttia.

Tuuli- ja aurinkovoiman mahdollisuuksiin uskoo yhä useampi eli kolme neljäsosaa kansalaisista. Heidän mielestään vaihtoehtoiset energianlähteet voitaisiin ottaa laajaan käyttöön jo melko pian, jos niiden tutkimukseen ja kehitykseen käytettäisiin riittävästi rahaa. Yhtä moni uskoo, että puun ja muiden kotimaisten polttoaineiden käytön lisääminen parantaisi työllisyyttä.

Joka toinen uskoo ydinvoiman lisärakentamiseen

Energia-alan keskusliitto on seurannut suomalaisten energia-asenteita samanlaisella kysymyssarjalla jo viidentoista vuoden ajan eli vuodesta 1983 lähtien. Tämänkertaiset tulokset perustuvat 1735 henkilön vastauksiin, jotka kerättiin kirjallisena kyselynä loka-joulukuussa.

Pitkällä aikavälillä suurimmat muutokset suomalaisten energia-asenteissa liittyvät ydinvoimaan ja kivihiileen, jonka suosio on tasaisesti laskenut. Ydinvoiman kannatus on viime vuosina lievästi noussut ja on nyt jopa korkeammalla kuin 1980-luvun alussa ennen Tshernobylin onnettomuutta. Tshernobylin jälkeen vuonna 1986 yli kolmannes kansalaisista olisi halunnut luopua ydinvoimasta kokonaan.

Omista asenteistaan riippumatta 56 prosenttia vastanneista uskoo, että teollisuus saa vielä tahtonsa läpi ja Suomeen rakennetaan lisää ydinvoimaa.

Luottamus energiapoliittiseen päätöksentekoon ei tässäkään kyselyssä noussut kovin korkeaksi: lähes kaksi kolmasosaa (65 %) vastaajista oli sitä mieltä, että kansalaisten mielipiteitä ei ole tarpeeksi kuultu energiapoliittisissa päätöksissä. Lisäksi päättäjiä pidettiin epäluotettavina.

Ydinjätteitä ei haluta lähelle

Ydinjätteiden hautaamista Suomen kallioperään pitää turvallisena vain vajaa kolmannes vastanneista. Omaan asunkuntaan jätteitä huolisi 31 prosenttia. Potentiaalisista sijoituskunnista Loviisassa ja Eurajoella jopa enemmistö kyselyyn osallistuneista kuntalaisista hyväksyy jätteiden sijoituksen, kun taas Kannonkoskella ja Äänekoskella ajatus ei innosta yhtä paljon.

Kansalaisten mielestä kuntalaisten pitäisi itse päättää, ottavatko he kuntaansa ydinjätteitä vai ei. Vain joka viides on sitä mieltä, että eduskunnan tulee saada päättää loppusijoituspaikasta.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat