Mainos

Suomalaiset suhtautuvat arjen onnettomuuksiin liian huolettomasti

Suomalaiset luottavat pelastusviranomaisiin, mutta laiminlyövät samalla omia valmiuksiaan ehkäistä onnettomuuksia.

Suomalaiset pitävät liikenneonnettomuuksia ja tapaturmia todennäköisimpinä onnettomuuksina, joihin he itse joutuvat. Liikenneturman todennäköisyyteen uskoo 56 prosenttia kansalaisista ja kotitapaturman sattumiseen 53 prosenttia, kertoo sisäministeriön teettämä kysely.

Suomalaisilla on kuitenkin huono kuva siitä, kuinka paljon koti- ja vapaa-ajan tapaturmia tapahtuu. Vain noin kolmasosa vastaajista tiesi, että niitä sattuu Suomessa joka vuosi noin 700 000.

Huoli lähialueella sattuvasta ydinvoimalaonnettomuudesta on vähentynyt huomattavasti 42 prosenttiin. Vuonna 1992 luku oli korkeimmillaan eli 70 prosenttia. Luonnonkatastrofin todennäköisyyttä pidetään yhtä suurena kuin viisi vuotta sitten eli tulvan tai myrskyn mahdollisuuteen uskoo 22 prosenttia suomalaisista.

Hätänumero 112 tunnetaan

Suomalaiset tuntevat hyvin hätänumeron eli 92 prosenttia vastaajista kertoi tietävänsä mihin soittaa hädän hetkellä. Palovaroittimien käyttö on puolestaan lisääntynyt kymmenessä vuodessa 42 prosentista 94 prosenttiin.

Arjen turvallisuudessa on kuitenkin parantamisen varaa, sillä esimerkiksi palovaroittimien kunnon tarkastusta laiminlyödään. Vain 13 prosenttia suomalaisista tekee sen joka kuukausi. Tarkastamisinto on vähentynyt huomattavasti viime vuosien aikana.

Asunnosta poistumisen hätätilanteissa on kyselyn mukaan suunnitellut 63 prosenttia suomalaisista. Varsinkin iäkkäät ihmiset kiinnittävät huomiota poistumisteihin.

Ensiapupakkauksen kotiinsa on hankkinut 65 prosenttia kyselyyn vastanneista ja autoonsa vain joka viides. Kotivaran eli ruokaa ja elintarvikkeita kriisitilanteiden varalle on hankkinut 37 prosenttia kotitalouksista, kertoo kysely.

Yleisen vaaranmerkin tunsi 44 prosenttia vastaajista ja heistä noin puolet tiesi, että merkin kuultuaan pitäisi mennä sisätiloihin.

Tulipalon sammuttamiseen on kuitenkin varautunut yhä useampi. Neljä viidestä vastaajasta kertoi olevansa varautunut sammutukseen jollakin tavalla, kun vuonna 2002 luku oli 62 prosenttia. Sammutin oli 29 prosentilla ja sammutuspeite 35 prosentilla vastaajista.

Pelastusjärjestelmän toimivuuteen luotetaan

Kysely kertoo myös, että suomalaiset luottavat sekä pelastusjärjestelmän toimivuuteen että asuinkuntansa pelastusviranomaisten toimintaan. Lähes kaikki vastanneet arvioivat pelastusjärjestelmän toiminnan tehokkaaksi, nopeaksi, ammattitaitoiseksi ja luotettavaksi.

Pelastusviranomaisten toiminnan arvioitiin olevan tehokkainta huoneistopalojen ja liikenneonnettomuuksien yhteydessä.

Sisäministeriön Pelastusasenteet 2005 – tutkimukseen haastateltiin tammikuussa 1 026 henkilöä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.