Suomalaiset ovat puhuneet: Näitä asioita sähköautoilta odotetaan ennen kuin ostohousuja kaivetaan edes kaapista

2:09
Sähköautoilu tutuksi automyyjän vinkeillä.

Sähköautoihin liittyy paljon kysymyksiä, jotka vielä mietityttävät suomalaisia. 

Finanssiryhmä LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimuksessa selvitettiin asioita, jotka vielä mietityttävät sähköauton hankinnassa.

Suomalaisten merkittävimmiksi huolenaiheiksi nousivat akkujen kestävyys, hankintahinta, latausverkoston kattavuus sekä autojen toimintamatka ja sopivuus Suomen olosuhteisiin.

Nämä asiat kuuluivat merkittävimpiin kysymysmerkkeihin heidän keskuudessa, jotka eivät vielä harkitse sähköauton hankintaa.

Myös sähköauton lataaminen aiheuttaa monissa huolta. Tämän lisäksi noin joka kolmas kertoi pohtivansa sähköautojen todellista vaikutusta päästöjen vähentämiseen, ja joka neljäs sanoi odottavansa ja seuraavansa teknologian kehittymistä.

Odotuksia myös toimintamatkalle ja latausajalle

Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös sitä, millainen toimintamatka olisi riittävä.

Keskimääräiseksi vastaukseksi saatiin 517 kilometriä, joka ylittyy jo nyt kalleimmilla sähköautoilla, mutta lähivuosina myös halvemman hintaluokan peleillä. Joka kolmas vastaaja kertoi voivansa tyytyä alle 400 kilometrin toimintamatkaan.

Niin ikään kysymys siitä, kuinka nopeasti täyssähköauton akut pitäisi saada ladattua matkan jatkamiseksi, jakoi vastaajat moneen leiriin.

Suurimmalle osalle vastanneista riittäisi alle tunnin latausaika tyhjästä täyteen, mikä sekin on jo arkipäivää nopeimmilla latureilla. Joka neljännelle riittäisi alle puoli tuntia kestävä latausaika, kun taas joka viides malttaisi odotella korkeintaan vartin.

Helpotusta kotilatauksesta

Moni on päätynyt sähköauton hankintaan vasta siinä vaiheessa, kun sitä pystyy lataamaan kotipihassa. Kynnys sähköautoiluun siirtymiseen madaltuu huomattavasti, kun arkiajossa ei tarvitse miettiä auton lataamista, vaan "tankki" on täynnä joka aamu.

Kotilatausmahdollisuuksien parantamiseksi asuntorakennuttaja Bonava ja sähköautojen latausratkaisuja tarjoava Parkkisähkö ovat aloittaneet merkittävän yhteistyön.

Ruotsalaistaustainen Bonava tuo Suomessa kuluttajille myytävien uudisasuntokohteidensa kaikille autopaikoille sähköauton latausvalmiuden.

– Me toimitamme parkkialueillemme sähköinfran eli käytännössä kaapeloinnin ja pikaliittimet, ja asukas voi sitten valita ja ostaa itselleen tarpeellisen latauspalvelun Parkkisähköltä. Kulut kohdentuvat yksilöllisesti vain palvelua käyttäville, sanoo Bonavan suunnittelu- ja tuotekehitysjohtaja Kaisu Nousiainen.

Lähteet: LähiTapiola, Bonava, Parkkisähkö

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja